Gastronomie Archív

Polévka, která v zimě nejen zahřeje

17.1.2020

Chladné zimní počasí, plískanice, mrazy přímo nabádají k uvaření dobré polévky, která vás nejen zahřeje, ale také dodá mnoho vitamínů, které jsou potřeba především pro boj s chřipkou nebo nachlazením. Vyzkoušejte náš tip na zimní polévku, na které si

Máslo vs margarín: Která varianta je lepší?

10.1.2020

Klasické máslo nebo margarín – každý má rád něco jiného a každý obhajuje to své. Oboje má svá pro a proti. Co se týče zdraví vašeho srdce, jasně vede margarín na klasickým máslem. Další nespornou výhodou margarínu je jeho

Netradiční recepty z hub

15.11.2019

Houbaření je českým fenoménem, který ve světě nemá obdoby a mnoho cizinců nad nájezdy Čechů do lesů, s končícím se létem, jen kroutí hlavou. Ve většině českých domácností se s příchodem podzimu suší, zamrazuje nebo zavařuje. Všude voní smaženice,

Trojobal: Odkud se vzal a jaké existují jeho varianty?

27.9.2019

Obalované a následně smažené potraviny patří nejoblíbenějším hlavním jídlům Čechů a neexistuje restaurace, která by neměla ve své nabídce řízek nebo smažený sýr (i veganské restaurace nabízí různé alternativy). Mnoho Čechů považuje trojobal za speciální českou vychytávku, což není

Víte, jak správně vybrat olivový olej?

16.8.2019

Jste milovníky olivového oleje a při jeho používání v kuchyni s ním rozhodně nešetříte? O zdravotních účincích olivového oleje se ví již dávno a nikdo o nich nepochybuje. Ovšem není olej jako olej. Nekvalitní olivový nebo špatně uchovávaný či

Připravte si osvěžující koktejl z vína

26.7.2019

Letní barbecue party doslova lákají zpestřit celý příjemný den nebo večer lehkým drinkem. Ne každý holduje sklenici oroseného piva a mnozí dají přednost skleničce dobrého vína. Ovšem, zejména v letních měsících, může víno rychle vlézt do hlavy, proto je

Recept na jednoduchý domácí chléb

28.6.2019

Tento recept nám přišel e-mailem a zaujal nás svou jednoduchostí, ačkoliv běžně se do kynutých těst a těst s několikahodinovou přípravou nepouštíme. I když příprava tohoto čerstvého a chutného chleba trvá půl dne, skutečná práce vám zabere jen několik

Šestero podob tradičního pokrmu sushi

21.6.2019

Sushi je tradiční japonské jídlo obvykle v podobě kolečka či válečku z rýže a ryby obaleného řasou. V našich restauracích se už s tímto neobvyklým pokrmem můžete potkat docela často. Určitě proto neuškodí malá exkurze do podob a tvarů