Kdy a jak solit připravovaná jídla?
I když se dnes objevují signály z řad dietologů, že se solí máme nakládat velmi opatrně, přece jen, ruku na srdce, její úplná absence by nám při ochucování jídel velmi chyběla. Připravili jsme pro vás několik užitečných rad ohledně solení, které se budou hodit všem, kdo se často pohybují v kuchyni.
- solit masovou polévku začínáme hned, když začíná vřít
- vepřové maso, které se chystáme péct, nasolíme těsně před pečením
- kachnu nebo husu naopak solíme alespoň večer před pečením
- ryby solíme těsně před pečením nebo smažením
- vnitřnosti jako játra nebo ledvinky solíme až po tepelné úpravě
- brambory a zeleninu vaříme v osolené vodě
- těsto na nudle nesolíme, sůl přidáváme až do vody, ve které se budou vařit
- mléko na kaši solíme, až když začne vřít
- Pokud používáme ke smažení sádlo, přidáme do něj také trochu soli, aby neprskalo.
Co když jídlo přesolíme?
Někdy se stane, že soli přidáme více, než je zdrávo. I toto se dá napravit. Pokud přesolíme polévku, vložíme do ní oloupaný syrový brambor nebo mrkev a vaříme dál. Stejně tak můžeme do přesolené polévky přidat syrový bílek, který po uvaření polévky vyndáme (polévku scedíme).
Rada na závěr: pokud se chystáte vařit brokolici nebo květák, namočte jej asi na deset minut před vařením do slané vody, abyste se zbavili případného hmyzu, který se v nich může nacházet.