12 receptů na skvělé domácí záviny
Máte rádi pečení a milujete záviny? Pak vám dnešní článek udělá jistě velkou radost. Přinášíme vám totiž recepty na 12 skvělých domácích závinů. Nechte se inspirovat a upečte si vynikající závin!
1) Barcelonský závin
Ze 4 bílků a 2 lžic cukru ušleháme tuhý sníh. Opatrně vmícháme 40 g mletých mandlí, 1 lžičku skořice, 4 lžíce kukuřičné mouky a prášek do pečiva. Těsto nalijeme na plech vyložený pečicím papírem a zvolna pečeme asi 10 minut až je povrch těsta pevný. Necháme vychladnout a mezitím si připravíme směs z nastrouhaných jablek, lžičky skořice, 100 g cukru a 200 ml šlehačky. Směs naneseme na těsto a zavineme. Povrch posypeme cukrem se skořicí. Ve Španělsku se závin podává s hustou malinovou šťávou.
2) Hruškový závin se švestkami
Potřebujeme: – 0,5 kg listového těsta – 25 dkg mírně povařených hrušek – 25 dkg švestek přes noc namočených v rumu – 5 dkg rozinek – 5 dkg loupaných mandlí – 5 dkg cukru – 5 dkg fíků (můžeme vynechat) Těsto rozdělíme na dva díly a oba rozválíme. Na těsto klademe nakrájené hrušky a vypeckované nakrájené švestky. Posypeme rozsekanými mandlemi, rozinkami a jemně sekanými fíky. Nakonec posypeme cukrem, stočíme dva štrúdly, potřeme rozšlehaným vejcem a upečeme.
3) Italský závin
Potřebujeme: – 25 dkg polohrubé mouky – 5 dkg cukru moučky – 1,5 skleničky olivového oleje – špetku soli – vlažnou vodu dle potřeby – jablka – rozinky – piniové oříšky nebo pražené sekané mandle Z mouky, cukru, oleje, soli a vody vypracujeme vláčné těsto. Vyválíme tenoučkou placku, doprostřed položíme nastrouhaná jablka, rozinky a oříšky. Zarolujeme závin, stočíme ho do tvaru podkovy, položíme na vymazaný plech a upečeme ve středně vyhřáté troubě.
4) Jahodový závin
Potřebujeme: – 250 g listového těsta – 300 až 400 g jahod – 100 g cukru – 2 vejce – tuk – strouhanku – vanilkový cukr Na dvou lžících rozpuštěného másla dozlatova osmahneme strouhanku a necháme ji vychladnout. Potom ji smícháme s krystalovým cukrem, rozšlehaným vejcem a žloutkem. Koupené listové těsto rozválíme na obdélníkový plát, který potřeme strouhankovou pastou. Na celou plochu rozložíme omyté, osušené rozpůlené jahody (mohou být i mražené). Závin svineme, potřeme rozšlehaným bílkem a pečeme ve vyhřáté troubě na pomaštěném plechu nebo na pečicím papíru. Po vychladnutí závin posypeme vanilkovým cukrem.
5) Makový závin
Potřebujeme: – 300 g polohrubé mouky – 15 g droždí – 40 g cukru – žloutek – 50 g tuku – hrníček vlažné vody Na náplň – 200 g mletého máku – 1,5 dl mléka – 50 g cukru – lžičku skořice – po hrsti rozinek a badyánu Ze surovin připravíme těsto, které necháme vykynout. Potom je vyválíme na obdélník a potřeme makovou náplní. Mák spaříme teplým mlékem, přidáme cukr a ostatní přísady, dobře promícháme a necháme vychladnout.
6) Makový kynutý závin
Potřebujeme: – 25 až 30 dkg hladké mouky – 11 dkg másla – 2 dkg kvasnic – 2 vejce – mléko – 2 dkg moučkového cukru – citrónovou kůru – 1/4 l máku Máslo a cukr utřeme s jedním vejcem a jedním žloutkem a troškou citrónové kůry. Pak přidáme kvasnice vykynuté ve 4 lžících mléka oslazeného kostkou cukru. Dále přimícháme nahřátou mouku, špetku soli a menší hrnek vlahého mléka, aby bylo těsto vláčné. Dobře je vypracujeme a necháme asi půl hodiny kynout. Mezitím umeleme mák, přidáme k němu vlahé mléko, utřeme a přidáme ještě žloutek, citronovou kůru, 2 kusy tlučeného hřebíčku, trošku skořice, 2 lžíce rozpuštěného másla a cukr podle chuti. Vykynuté těsto tence rozválíme na moukou posypané větší utěrce, pomažeme je připraveným mákem a stočíme do závinu. Dáme na připravený plech a necháme ještě čtvrt hodiny dokynout. Navrch závin pomažeme rozpuštěným máslem, posypeme mandlemi a pečeme asi tři čtvrtě hodiny.
7) Pletený závin
Potřebujeme: – 300 g hladké mouky – půl prášku do pečiva – 100 g cukru – 100 g tuku – trošku vanilky – 1 vejce – asi 4 lžíce mléka – tuk na vymazání plechu – vejce na potření Na náplň – 400 g jablek – 50 g cukru – šťávu z půlky citronu Z mouky, prášku do pečiva, cukru, tuku, vanilky, vejce a mléka vypracujeme vláčné těsto a necháme je chvilku v chladu odpočinout. Pak těsto rozválíme na dva pruhy široké asi 15 cm. Do středu nasypeme nakrouhaná jablka, poprášíme je cukrem a pokapeme citronovou šťávou. Okraje těsta nařežeme rádýlkem do hloubky asi 3 cm na proužky a splétáme je k sobě přes jablkovou náplň (lepší je mít už před splétáním těsto položené na pečicím plechu). Povrch těsta potřeme vejcem a závin upečeme.
8) Škvarkový závin
Potřebujeme: – 400 g hladké mouky – 250 g škvarků – 50 g cukru – 1 vejce – 1 žloutek – mléko – prášek do pečiva – citronovou kůru – jablka – 50 g rozinek – 2 hřebíčky – skořici – strouhanku Škvarky rozemeleme a přidáme do mouky smíchané s polovinou prášku do pečiva. Dále přidáme vejce rozšlehané se špetkou soli, na prášek roztlučené hřebíčky, zalijeme 2 až 3 lžícemi mléka a vypracujeme tužší těsto. Nejméně půl hodiny odpočinuté těsto rozválíme na obdélníkový plát, který posypeme strouhankou, poklademe jablky nakrájenými na tenké plátky, rozdělíme rozinky a zasypeme lžící mleté skořice. Plát zavineme, položíme na pomaštěný plech a potřeme rozšlehaným žloutkem. Pečeme ve vyhřáté troubě 30-45 minut.
9) Tažený závin
Na vál nasypeme 30 dkg hladké mouky a uděláme do ní důlek. Do odměrky si připravíme 5 lžic oleje, půl lžičky soli, lžíci octa a vše dolijeme horkou vodou na čtvrt litr. Vše vlijeme do důlku a vidličkou zapracováváme do mouky. Rukama vypracujeme hladké lesklé těsto, kterým ještě alespoň 50 x plácneme na pomoučený vál, aby se dobře propracovalo. Bochánek pak potřeme trochou oleje a dáme pod ohřátý hrnec, kde ho necháme asi hodinu odpočívat. Těsto tence vytáhneme, pokropíme prochladlým rozpuštěným máslem a pak už postupujeme klasickým způsobem jako vždy u štrúdlů. Pečeme asi 40 minut.
10) Závin s ořechovo-jablečnou náplní
Potřebujeme: – 75 dkg hladké mouky – 35 dkg másla – 6 žloutků – 5 dkg medu – špetku soli – 1,5 dl mléka, 2 dkg droždí Ve vlažném mléce rozpustíme med a droždí. Zaděláme těsto a necháme je v teple asi 15 minut kynout a pak dvě hodiny odležet v chladu. Náplň: Ve vodní lázni rozpustíme 8 dkg medu, smícháme med s 12 dkg moučkového cukru a 25 dkg mletých vlašských ořechů. Směs odstavíme a přidáme 5 dkg v rumu namočených rozinek. Přidáme ještě 0,5 dl rumu, špetku mleté skořice strouhanou citrónovou kůru. Těsto rozdělíme na tři díly, každý tence vyválíme a potřeme ho vychladlou ořechovou nádivkou smíchanou s nastrouhanými jablky. Náplně má být dvojnásobek síly těsta. Svineme do závinů, potřeme žloutkem, propícháme vidličkou a pečeme pomalu v předehřáté troubě.
11) Závin z podmáslí
Potřebujeme – 1/2 kg hladké mouky – 250 g hery – 2 dl podmáslí – sůl – jablka nebo jiné ovoce, mák či ořechy Ze surovin vypracujeme těsto a necháme je zabalené ve fólii nebo alobalu do druhého dne odpočinout v lednici. Rozválíme, naplníme jablky nebo jinou libovolnou ovocnou nádivkou a upečeme.
12) Závin z jogurtového těsta
Potřebujeme – 200 g hladké mouky – 100 g másla – 1 bílý jogurt – jádra vlašských ořechů dle chuti – jablka Ze všech přísad zpracujeme těsto, které necháme přes noc odpočinout. Nastrouháme jablka, osladíme cukrem a ochutíme skořicí, přidáme nasekané ořechy. Z těsta rozválíme placky, naplníme je jablky, zavineme a upečeme v předehřáté troubě.