Kopřiva – plevel s léčivými účinky
Domovem kopřivy je Evropa, Asie a Severní Amerika. V těchto oblastech se s kopřivou můžeme setkat téměř všude. V lesích, loukách, zahradách či podél cest, všude tam, kde ji lidská ruka ještě nestačila vyhubit.
Kopřiva je indikátorem výskytu dusíku v půdě a proto se velmi často vyskytuje na místech, kde je půda bohatá na živiny. Kopřiva je léčivou bylinou, ale také chutnou jarní zeleninou. Právě během jarních měsíců má kopřiva největší léčivou sílu. Mladé listy kopřivy jsou bohaté na vitamíny a minerální látky.
Obsahují vitamín C, B1 a B6, z minerálních látek se mohou pochlubit vysokým obsahem železa, které se právě prostřednictvím zvýšeného obsahu vitamínu C dokáže v těle správně rozložit. Neméně důležitou složkou jsou různé kyseliny – mravenčí, octová a křemičitá.
Kopřiva jako potravina
Určitě je v silách každého z nás se pokusit kopřivu zařadit do svého jídelníčku. V čerstvém stavu se hodí do jarních salátů, různých nádivek a polévek. Je výbornou alternativou kupovaného špenátu. V sušené formě se může používat celoročně, ve formě čajů či jako koření do různých pokrmů. K sušení používáme mladé rostliny ještě před kvetením. Suší se ve slabších vrstvách na stinných, suchých, čistých a vzdušných místech.
Léčebné účinky kopřivy
Hlavním léčebných účinkem kopřivy je schopnost čistit krev, a tím pomoci tělu zbavit se různých kožních onemocnění. Též napomáhá lepšímu krevnímu oběhu a při revmatickém onemocnění. Podporuje tvorbu červených krvinek a obsahuje třísloviny, které pomáhají zmírnit krvácení. Pomáhá při léčbě zánětu močových cest, chudokrevnosti a zmírňuje premenstruační obtíže. Je také významným močopudným prostředkem. Kopřiva je taktéž hojně využívána v kosmetickém průmyslu. Čistí pleť, posiluje a zabraňuje vypadávání vlasů. K těmto účelům slouží různé čaje, koupele, nálevy, tinktury či masti.
Kopřiva dvoudomá patří k bylinám, které i při delším užívání nemají nepříznivé účinky, proto již jen z tohoto důvodu je vhodná nejen k léčení chorob, ale i k preventivnímu užívání. Na druhou stranu může být nebezpečná, především pro alergiky.
Podobné příspěvky
Flexitariánství: Zdravější životní sty...
Flexitariánství je stravovací styl, který neklade přísné zákazy, ale podporuje omezení živočišných produktů a jejich částečnou náhradu rostlinnými alternativami.
Cukr: Sladké nebezpečí, které se skrývá...
Cukr, běžně označovaný za „bílý zabiják“ nebo „sladkou hrozbu“, je vnímaný jako nebezpečný prvek v našem stravování. Odborníci zdůrazňují,
O Autorovi
Redakce
Redaktoři a přispěvatelé magazínu Ostrov Inspirace připravují praktické rady a zajímavé články pro každodenní život. Pokud máte zajímavý článek, který byste chtěli zveřejnit v magazínu, můžete nás kontaktovat. Kontaktní formulář můžete využít i v případě zájmu o inzerci v magazínu.