
Netradiční italské risotto s proseccem, které si zamilujete
Itálie je země vynikajícího jídla, které milují lidé po celém světě. Největším lákadlem je jeho lehkost a jednoduchost přípravy. Díky tomu si můžete italské speciality připravit doma i vy. Stačí, když si nakoupíte správné a velmi kvalitní suroviny. Samotný proces výroby je již jednoduchý. Dnes se podíváme na risotto, které milují lidé v okolí Benátek. Zaručeně si ho zamilujete i vy.
Co budete potřebovat?
Na přípravu jedinečného risotta s chřestem a proseccem budete potřebovat 1 velký svazek chřestu (cca 500 gramů). Nejlepší je bílý chřest a musíte ho očistit. Dále si připravte 4 lžíce extra panenského olivového oleje, 1 cibuli (na kostičky), 1 ½ hrnku prosecca, sůl, pepř, 1 ½ hrnku rýže (vialone nano), 4 hrnky zeleninového vývaru, 100 gramů sýra Casatella Trevigiana (nebo jiného měkkého kravského sýra) a 1 ½ lžíce másla.
Příprava risotta je velmi snadná
Dolní část chřestu nakrájejte na kolečka. Horní část nakrájejte na plátky. V menší pánvi nebo hrnci na středním ohni orestujte polovinu cibule nakrájenou na kostičky. Přidejte dolní část chřestu a pokračujte v restování dalších 3 minuty. Přidejte ¼ hrnku prosecca a nechte alkohol odpařit. Poté směs osolte a opepřete podle vlastní chuti. Dokonce ani Italové vám přesně neřeknou, kolik koření máte přidat. Jednoduše přidejte množství, které používáte obvykle při vaření risotta.
Do většího hrnce nalijte zbytek oleje a orestujte na něm druhou polovinu cibule. Přidejte rýži a restujte po dobu 4 minut. Neustále míchejte. Přidejte ½ hrnku prosecca a míchejte, dokud se alkohol neodpaří. Přidejte 1 hrnek zeleninového vývaru a vařte po dobu 6-7 minut. Přilévejte vývar podle potřeby, protože se bude absorbovat do rýže. Po 12 minutách bude rýže téměř hotová. Poté přidejte první směs a horní část chřestu. Jakmile bude risotto hotové, zamíchejte do směsi sýr a zbytek prosecca. Důkladně promíchejte a ihned servírujte.