06. července 2022
Kategorie: Bydlení

Varná deska v kuchyni si nachází stále více příznivců. Na co se zaměřit při jejím výběru?

Každá hospodyňka ví, že do základní výbavy kuchyně patří nejen nádobí, ale také sporák, na kterém připravuje teplé pokrmy. Současný trh nabízí hned několik různých variant – elektrický, plynový nebo varné desky. U posledních jmenovaných můžeme zvolit varnou desku sklokeramickou, plynovou nebo indukční.

Na co se zaměřit při výběru?

Na své si přijdou jak milovníci klasiky, tak i designu ve stylu retro. Záleží jen na tom, v jakém stylu máme vybavenou celou kuchyni. Při výběru hrají dosti podstatnou roli různé funkce, kterými jednotlivé druhy desek disponují. Jestliže vaříme častěji a více pokrmů naráz, bude se nám hodit varná deska s více plotýnkami. Pokud vaříme méně, postačí plotýnek méně. Podstatnou roli hraje i počet členů domácnosti. Čím více lidí, tím více plotýnek upotřebíme. Pozornost při výběru desky musíme brát i na velikost nádobí. I výkon varných zón hraje nezanedbatelnou roli.

Plynová varná deska

Jedná se o klasiku, která je navíc cenově dostupná. Snadno můžeme regulovat rychlost ohřevu a sílu plamene. Výhodou je pojistka pro případ, že nám nějaký pokrm přeteče. Plynové desky jsou ihned teplé. Nevýhodou je potřeba přípojky plynu, horší údržba a plyn tvoří mastný a vlhký povrch.

Indukční varná deska

Nabízí velmi efektivní a úsporné vaření. Teplo deskou vydávané není rozptylované do okolí. Dochází k zahřívání pouze dna nádobí. Nedochází k připalování potravin, které nám na desku ukápnou. Na tento druh varné desky je však zapotřebí speciální nádobí, které má feromagnetické dno. Také pořizovací cena je vyšší.

Sklokeramická varná deska

Pro ohřev využívá elektrickou energii. Má kompaktní povrch, který zaručuje minimální tepelné ztráty. Snadno ji budeme udržovat v čistotě. Není na ni potřeba žádné speciální nádobí. Nevýhodou je delší čas potřebný pro přípravu pokrmů, tvorba nadbytečného tepla a delší čas potřebný pro chladnutí desky.

Inspiroval vás článek? Řekněte o něm přátelům: