8.4.2020
Kategorie: Gastronomie

Velikonoční recepty – Mazanec

Máte rádi velikonoční mazanec? S našim receptem jej hravě zvládne každý!

Seznam ingrediencí:

  • 3 žloutky
  • 500 g polohrubé mouky
  • 10 g hladké mouky (na poprášení těsta)
  • 150 g cukru krupice
  • 200 g másla
  • 50 g rozinek
  • 50 g mandlí
  • 30 g vlašských ořechů
  • 42 g droždí
  • 250 ml mléka
  • 10 g vanilkového cukru
  • citrónová kůra (z jednoho citrónu)
  • 50 ml rumu
  • špetka soli
  • špetka anýzu

Postup:

  1. Z droždí, lžíce cukru, vlažného mléka a dvou lžic mouky připravte kvásek a nechte ho v teple vzejít.
  2. Rozinky dejte do misky a zalijte je rumem.
  3. Mezitím v míse smíchejte prosátou mouku s cukrem, vanilkovým cukrem, solí, nastrouhanou citronovou kůrou a mletým anýzem.
  4. Do směsi přidejte kvásek, žloutky, rozinky namočené v rumu, dvě třetiny nasekaných mandlí, nakrájené ořechy, nakonec i rozpuštěné máslo.
  5. Těsto důkladně zpracujte. Moukou poprášené těsto dejte do mísy, přikryjte a nechte kynout asi dvě hodiny.
  6. Během této doby ho dvakrát nebo třikrát krátce promíchejte vařečkou. Do těsta se tak dostane další vzduch.
  7. Vykynuté těsto ještě jednou zpracujte, utvořte bochánky, přesuňte ho na plech vyložený pečicím papírem a nechte znovu nakynout.
  8. Předehřejte troubu na 220 °C. Mazance pomažte vejcem, posypte mandlemi a dejte péct. Pět až deset minut pečte zprudka, pak zmírněte teplotu na 150–160 °C a zvolna dopékejte. Prudkým pečením se uzavřou póry na povrchu; pak teplotu snížíte, aby se bochánek pořádně propekl.
  9. Ke konci pečení můžete teplotu ještě o 50 stupňů zmírnit a přikrýt mazanec alobalem, aby se vám nepřipálil.
  10. Před dopečením píchněte do středu mazance špejlí; pokud se na ni těsto nelepí, můžete své dílo vytáhnout z trouby. Upečený mazanec ihned potřete rozpuštěným máslem.
  11. Nechejte vychladnout a před podáváním posypte moučkovým cukrem.

Dobrou chuť!

Inspiroval vás článek? Řekněte o něm přátelům: