Velikonoční recepty – Mazanec
Máte rádi velikonoční mazanec? S našim receptem jej hravě zvládne každý!
Seznam ingrediencí:
- 3 žloutky
- 500 g polohrubé mouky
- 10 g hladké mouky (na poprášení těsta)
- 150 g cukru krupice
- 200 g másla
- 50 g rozinek
- 50 g mandlí
- 30 g vlašských ořechů
- 42 g droždí
- 250 ml mléka
- 10 g vanilkového cukru
- citrónová kůra (z jednoho citrónu)
- 50 ml rumu
- špetka soli
- špetka anýzu
Postup:
- Z droždí, lžíce cukru, vlažného mléka a dvou lžic mouky připravte kvásek a nechte ho v teple vzejít.
- Rozinky dejte do misky a zalijte je rumem.
- Mezitím v míse smíchejte prosátou mouku s cukrem, vanilkovým cukrem, solí, nastrouhanou citronovou kůrou a mletým anýzem.
- Do směsi přidejte kvásek, žloutky, rozinky namočené v rumu, dvě třetiny nasekaných mandlí, nakrájené ořechy, nakonec i rozpuštěné máslo.
- Těsto důkladně zpracujte. Moukou poprášené těsto dejte do mísy, přikryjte a nechte kynout asi dvě hodiny.
- Během této doby ho dvakrát nebo třikrát krátce promíchejte vařečkou. Do těsta se tak dostane další vzduch.
- Vykynuté těsto ještě jednou zpracujte, utvořte bochánky, přesuňte ho na plech vyložený pečicím papírem a nechte znovu nakynout.
- Předehřejte troubu na 220 °C. Mazance pomažte vejcem, posypte mandlemi a dejte péct. Pět až deset minut pečte zprudka, pak zmírněte teplotu na 150–160 °C a zvolna dopékejte. Prudkým pečením se uzavřou póry na povrchu; pak teplotu snížíte, aby se bochánek pořádně propekl.
- Ke konci pečení můžete teplotu ještě o 50 stupňů zmírnit a přikrýt mazanec alobalem, aby se vám nepřipálil.
- Před dopečením píchněte do středu mazance špejlí; pokud se na ni těsto nelepí, můžete své dílo vytáhnout z trouby. Upečený mazanec ihned potřete rozpuštěným máslem.
- Nechejte vychladnout a před podáváním posypte moučkovým cukrem.
Dobrou chuť!