10. ledna 2020
Kategorie: Gastronomie

Máslo vs margarín: Která varianta je lepší?

Klasické máslo nebo margarín – každý má rád něco jiného a každý obhajuje to své. Oboje má svá pro a proti. Co se týče zdraví vašeho srdce, jasně vede margarín na klasickým máslem. Další nespornou výhodou margarínu je jeho lepší roztíratelnost a stravitelnost.

Pozor na cholesterol

Margarín se vyrábí z rostlinných olejů, takže obsahuje nenasycené „dobré“ tuky – polynenasycené a mononenasycené tuky. Tyto typy tuků pomáhají redukovat lipoprotein s nízkou hustotou (LDL) nebo „špatný“ cholesterol, pokud jsou nahrazeny nasyceným tukem.

Máslo je naopak vyrobeno ze živočišných tuků, takže obsahuje více nasycených tuků.

Není margarín jako margarín

Ne všechny margaríny jsou vytvořeny rovnocenně – některé margaríny obsahují trans-tuk. Obecně platí, že čím pevnější je margarín, tím více obsahuje tuku. Tyčinky margarínu tedy obvykle obsahují více tuků, než margaríny ve vaničce.

Trans-tuk, jako nasycený tuk, zvyšuje hladinu cholesterolu v krvi a riziko srdečních chorob. Kromě toho trans-tuk snižuje lipoproteiny o vysoké hustotě (HDL) nebo hladiny „dobrého“ cholesterolu. Takže vybírejte raději tekutější nebo měkčí margarín, pokud vám záleží na nízké hladině vašeho špatného cholesterolu.

Když chcete zhubnout

Hledejte margarín, který neobsahuje trans-tuky a obsahuje minimum nasycených tuků, údaje vždy najdete na obale mezi nutričními hodnotami. Omezte množství těchto tuků a redukce vaší váhy vám půjde mnohem rychleji.

Margarín si ochuťte

Pokud nemůžete margarínu přijít na chuť (vše je jen o zvyku) a přece jen se chcete zdravěji stravovat, margarín dochuťte bylinkami, které máte rádi – pažitkou, koprem, bazalkou, petrželkou, ale také pórkem, jarní cibulkou či česnekem. Do margarínu kápněte trochu olivového oleje, který dodá margarínu zcela jinou chuť. Margarín i olej musí mít pokojovou teplotu, aby došlo k jejich spojení.

Inspiroval vás článek? Řekněte o něm přátelům: