7.12.2018
Kategorie: Gastronomie

2 tipy na rychlou víkendovou snídani

Když si chceme o víkendu přispat a nechce se nám připravovat snídaně brzy ráno, připravíme si večer plněný chleba, který se přes noc krásně uleží a z talířů mizí rychlostí blesku.

Chlebový sendvič

Z bochníku chleba odkrojíme patky a kůrku. Střídu podle velikosti chleba rozkrájíme podélně na čtyři nebo pět dlouhých plátů.

Umícháme si různé druhy pomazánek, kterými budeme jednotlivé pláty potírat a lepit je k sobě.

  • Vaječná pomazánka – 3 vařená vejce natvrdo jemně ustrouháme a přidáme 3 lžíce majolky nebo másla a dochutíme solí a pepřem.
  • Sýrová náplň – sýr žervé umícháme se strouhaným sýrem a máslem podle chuti, osolíme a opepříme.
  • Šunková náplň – Umeleme si asi 150 g šunkového salámu nebo uzeného masa, přidáme na droboučké kostičky nakrájenou kyselou okurku a umícháme se třemi lžícemi kysané smetany nebo majolky, dochutit můžeme hořčicí.

Pokud by jsme náhodou na přípravu pomazánek nenašly čas, použít lze i kvalitní paštika.

Naplněný bochník potřeme i po obvodu vrstvou pomazánky, pokud máme pažitku nebo jinou bylinku po ruce můžeme jí sendvič posypat. Dobře zabalíme do alobalu a zatížíme prkénkem. Necháme uležet v chladu.

Chlebové řezy

Z chleba odkrojíme patky a kůrku a seřízneme ho tak, aby vznikl hranol. Podle velikosti bochníku ho rozkrájíme na dvě až tři placky.

Připravíme si pomazánku, kterou budeme řez plnit, můžeme je i kombinovat, jen pozor na to, aby se vzájemně chuťově doplňovaly.

  • Rybí náplň – jedna rybí konzerva, dvě až tři lžíce másla nebo trocha majolky, mletý pepř, pár kapek citronové šťávy, sůl.
  • Náplň z taveného sýra – tavený sýr si podle vlastní chuti umícháme s máslem, lžičkou hořčice, bylinek nebo kyselé okurky nakrájené na droboučké kousíčky.

Přidat můžeme i nať z jarní cibulky a dochutíme solí.

Jednotlivé pláty chleba potřeme pomazánkami a dáme do chladu dobře zabalené v alobalu na tři hodiny ztuhnout do ledničky.

Potom bochník vytáhneme a potřeme ho směsí žervé a trošky zakysané smetany. Znovu dobře zabalíme a necháme uležet v chladu. krájíme na tenké příčné plátky.  Podáváme s čerstvou zeleninou nebo vařenými vejci.

Inspiroval vás článek? Řekněte o něm přátelům: