3 báječné recepty na úžasné jahodové dezerty
Jahody jsou nejen výborné chuťově, ale také velmi zdravé. Obsahují vysoké množství vitamínu C, draslíku, železa, fosforu a manganu, antioxidantů antokyanů a kyseliny ellagové, zrníčka obsahují omega 3 mastné kyseliny. Díky obsahu těchto látek představují ochranu kardiovaskulárního systému, snižují krevní tlak, zlepšují funkce mozku, přispívají ke snížení nadváhy, snižují riziko zánětu, ovlivňují zdraví kostí a normální fungování nervového systému.
Jsou výborné jen tak čerstvě utržené, ale i zpracované v džemech nebo marmeládách, ve šťávách, džusech, zmrzlinách a nanucích doma vyrobených, ale nesmírně lákavé a chutné jsou i dezerty z nich vyrobené.
1) ČOKOLÁDOVÝ DORTÍK S JAHODAMI
Potřebujete:
- 200 g polohrubé mouky
- 120 g třtinového cukru
- 140 ml mléka, 120 ml oleje
- polévková lžíce rumu, 1 vanilkový cukr
- 3 lžíce kvalitního kakaa, 2 vejce
- 1 kypřící prášek, špetka soli
- Náplň: 600 ml smetany na šlehání, 100 g moučkového cukru, 2 ztužovače šlehačky, 100 g kvalitní nastrouhané hořké čokolády, 250 g pevných jahod
Postup přípravy:
V míse vyšleháme žloutky s cukrem, přilijeme olej, rum a promícháme. Do této směsi postupně vmícháme mouku s kypřícím práškem a kakaem, přidáme mléko a nakonec do těsta zapracujeme pevný sníh z bílků a špetku soli. Těsto nalijeme do dortové formy vyložené pečícím papírem a pečeme v troubě při 180 stupních přibližně 40 minut.
Upečený vychladlý korpus vyklopíme na prkénko a nožem opatrně rozpůlíme. šlehačku vyšleháme se ztužovačem a cukrem, nakonec do ní vmícháme nastrouhanou čokoládu. Spodní část korpusu touto směsí pomažeme a klademe kousky jahod, na ně vrstvíme další část ztužené šlehačky, nakonec přiklopíme horním korpusem a necháme v lednici 2 hodiny odležet.
2) MASCARPONE S JAHODAMI
Potřebujete:
- 200 g mascarpone
- 125 g bílé čokolády
- 125 ml smetany ke šlehání
- 1 vanilkový lusk
- čerstvé jahody a čokoládové hobliny
Postup přípravy:
Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni, přidáme ušlehanou smetanu, mascarpone a dřeň z vanilkového lusku. Ponorným mixérem vše vyšleháme na jemný krém, kterým naplníme formičky vypláchnuté studenou vodou. Dezert necháme v lednici ztuhnout do dalšího dne. Druhý den bábovky vyklopíme na dezertní talířky a každou porci ozdobíme jahodami a čokoládou.
3) SVĚŽÍ JAHODOVÝ KRÉMOVÝ MOUČNÍK
Potřebujete:
- 200 g ovesných vloček
- 50 g tekutého medu
- 50 g nasekaných nebo mletých vlašských ořechů
- 50 g másla + kousek másla na formu
- Náplň: 500 g kokosového jogurtu, 250 g jahod, 1 prášková želatina, 50 g kokosových vloček, 100 g moučkového cukru, lístky meduňky na ozdobení
Postup přípravy:
Vločky pomeleme najemno, přidáme ořechy, med a rozpuštěné máslo, vypracujeme pevnější směs, kterou naplníme dno dortové formy vymazané máslem. Na korpus rozložíme polovinu nakrájených jahod. Želatinu připravíme podle návodu a přidáme ji ke směsi kokosového jogurtu a cukru, pak směs natřeme na jahody. Vrch moučníku pokladem zbytkem jahod a necháme v ledničce ztuhnout. Nakonec posypeme kokosovými vločkami a ozdobíme lístky meduňky.