22.3.2019
Kategorie: Gastronomie

Vybrané tuzemské druhy a odrůdy ovoce

V dnešním článku se podíváme na vybrané tuzemské odrůdy a druhy ovoce a řekneme si některé zajímavosti k nim.

1. Jádrové

Jabloně – jablka

Jablka jsou nejen zdravá a chutná, ale také nám dodávají nové síly a napomáhají trávení, pokud je jíme se slupkou. Jablka jsou úžasným zdrojem energie, poněvadž obsahují cenné, rychle vstřebatelné uhlohydráty, které okamžitě pronikají až do krve, obsah vitamínu C výrazně kolísá (u různých druhů až odrůd je velmi rozdílný). Ale všechna jablka dodávají našemu tělu kromě vlákniny také draslík a pektiny. Po celý rok lze v našich obchodech koupit i tuzemské jablka. Rozlišujeme odrůdy rané (červenec -začátek září), středně rané (září – říjen) a pozdní (říjen – listopad). Jablka skladujeme nejlépe ve foliových sáčcích s otvory, aby mohla dýchat nebo také v bedýnkách, na chladném a né příliš suchém místě. Při nákupu dbáme na to, aby slupka byla hladká a bez skvrn.

Velká část úrody se zpracovává na kompoty, mošty, sirupy, džemy, ale také na vína a destiláty.  Na výběr se nabízejí stovky odrůd, které se dělí podle typu, velikosti plodu, barvě slupky, doby sklizně a podle konzumní zralosti.

Odrůdy: ldaret, Spartan, Beauty of Bath, Katy, Lord Derby, Edward Vll. DT, Newton wonder,Lord Lambourne, Epicure, Elstar  atd.

Hrušně – hrušky

Stejně jako u jablek, i hrušky mají odrůdy stolní a pro kuchyňské zpracování, ale ve skutečnosti všechny prodávané hrušky jsou dobré čerstvé ovoce, pokud jsou vyzrálé. Pro konzervování jsou lepší tvrdé plody. Zralé hrušky se velmi rychle kazí. Kupujeme-li hrušky, vybereme plody, které jsou ještě tvrdé a křupavé,jak je má někdo rád, nebo je necháme na teplém místě 2 – 3 dny zaležet. Zralou hrušku poznáte tak, že lehce stisknete zúženou část u stopky a stisk je mírně poddajný. Domácí hrušky se prodávají od října do ledna, dovážené jsou v prodeji téměř po celý rok. Používají se ke konzumaci v čerstvém stavu, nebo se používají na výrobu kompotů, povidel, nebo také k zmrazení a výrobě destilátů a sirupů. Jako ostatní ovoce obsahují hrušky mnoho důležitých látek a vitamínů, nezbytných pro životní pochody v organismu. Jsou hůře stravitelné než jablka.

Odrůdy: Konference, Thompsons, Onwart, Jargonelle, Gorham, Durondeau atd.

2. Peckové

  • Ze slupkou plstnatou

Broskvoň – broskev

Oblíbené ovoce s jemně plstnatou slupkou a bílou nebo Žlutou dužninou. Broskve s bílou dužninou obývají sladší.  Zralé broskve jsou světle, až sytě žluté, oranžové s růžovým nebo červeným překrytím. Při nákupu vybíráme plody, které jsou ještě tvrdé, ale nejsou už ani trochu nazelenalé. Broskve lze skladovat v chladničce několik dní. Dva základní typy se liší podle toho,  jak snadno se dužnina odděluje  od pecky. Plody, které lze těžko rozpůlit jsou dobré pro kuchyňskou úpravu. Slupka se snadno sloupne, když plod krátce spaříme horkou vodou. Sezóna od července do poloviny září, jižní druhy můžeme koupit v obchodech po celý rok.

Odrůdy: Royal Georgie, Rochester, Dixired, Červený císař, Amsed – June atd.

Meruňka – meruňky

Tato sladká “minisluníčka” s ovocným, jemně nakyslým aroma jsou první poslové žhavého léta. Obsahují vitamíny B1,B2, B6 a mají ze všech druhů ovoce nejvyšší  obsah beta-karotenu. Ten posiluje srdce a chrání před rakovinou. Meruňky podporují trávení.  Meruňky jsou bohužel velice citlivé, vydrží jen při šetrném zacházení a uskladněné na chladném a vzdušném místě jen 2 -7 dní.  Barva není příznakem zralosti, protože existují světlé a syté žluté a oranžové druhy. Kupujte převážně tuzemské ovoce, protože to se nesklízí nezralé a je proto šťavnatější a sladší. Sklízí se od července do srpna, dovážené zboží je na trhu od června až září. Používají se k přímé konzumaci, k výrobě koktejlů, kompotů, destilátů, džemů,marmeládám nebo k sušenému ovoci.

Odrůdy: New Large Early, Karola, Velkopavlovická, Bergeron atd.

  • Ze slupkou nejíněnou

Třešně a višně

Sezóna třešní je celkově velmi krátká. Třešně se prodávají od května do srpna, na zahradě nečešeme od konce května do června, višně v červenci až srpnu. Třešně se dělí zhruba do dvou skupin s mnoha odrůdami  – na tvrdé a masité chrupky a měkké sladké srdcovky, plné šťávy. Ve skupině višní vyniká stále oblíbená “Morela pozdní” a světle červená “Amarelle”. Jsou oblíbené na džemy, kompoty i na sušení, stejně jako třešně.  Třešně a višně kupujeme jen se stopkami a nepopraskané. Popraskané plody už jsou přezrálé. Toto ovoce vydrží v chladničce pouze dva dny.

Odrůdy třešní:  Stella, Sunburst, Early Revers, Compact Stela atd.

Odrůdy višní: Ujfefertoi  furtos, Erdi botermo …

  • Ze slupkou ojíněnou

Slivoň

Plody slivoní jsou velice rozmanité ovoce, jsou kulovité, elipsové a vejčité, od světle žluté po červenou od medově sladkých po citrónově kyselé. Obvykle se rozlišuje pod různými názvy např. ryngle, švestky, mirabelky, špendlíky. Stolní odrůdy jsou šťavnatější, sladší a často i větší. Odrůdy slív, podobně jako broskví, mají pecku volnou nebo přirostlou, záleží na tom, jak snadno je dužnina od pecky. Sezóna jež od července do listopadu záleží na druhu a odrůdě.

Odrůdy: Sanktus Hubertus, Pyrole Pershore, Giant Prune, Opal atd.

3. Bobulové

  • Pravá  bobule

Borůvka

Je známá pod názvem borůvka chocholičnatá, borůvka zahradní, borůvka vysoká, borůvka kanadská až borůvka americká. Plody borůvek zařazujeme mezi nejzdravější ovoce. Vitamíny, minerální látky a barviva obsažená v plodech mají mimořádně příznivý vliv na lidský organismus. Borůvky mají modrou až fialovou barvu a její velikost je průměrně 50 mm. Borůvky se používají ke konzumaci v čerstvém stavu, na marmelády, džemy, přesnídávky a zmražené.

Odrůdy: Pemberton, Sunrise, Nelson, Brigitta, Duke, Spartan, Herbert, Bluecrop atd.

Rybíz

Známe rybíz červený, černý a bílý. Obsah vitamínů a minerálních látek kolísá podle druhu. Nejcennější je černý rybíz. Má největší obsah vitamínu, množství draslíku, vápníku a ovocných kyselin. Protože obsahuje pektiny a vlákninu, ovlivňuje rybíz příznivě také trávení. Minerální látky obsažené v rybízu posilují kosti, zuby a dásně. Rybíz rychle podléhá plísni, zvláště jsou-li oprány a otrhány. Déle vydrží jen zmražený rybíz.  Při nákupu musí vypadat nepoškozeně. Tuzemský rybíz je na trhu od června do srpna. Používá se k výrobě šťáv, zavařenin a želé. Zavařenina z bílého rybízu se časem zbarví do červena.

Odrůdy: Black Velvet, Golden Drop, Green Gem, lnvicta, Keepsake atd.

Hroznové víno

Na podzim začíná vinobraní a v obchodech se objevují čerstvé hrozny, které obsahují kromě vitamínu, také vitamíny skupiny B, podporujících jak nervovou soustavu, tak i výměnu látkovou. Z důležitých minerálních látek je to především železo, podporující tvorbu krve, kalium, důležitý pro činnost srdce. Diabetici by si měli dávat pozor. Hroznové víno obsahuje velké množství cukru. Hrozny mají výraznou pročišťovací schopnost. Sezóna je od srpna až do října. Drahé hrozny dovážené z jižních zemích lze ovšem koupit celý rok. Skladujeme nepoškozené hrozny, zbavené všech napadených či nahnilých kuliček nejlépe v chladničce, ale ne dlouho. Při nákupu dbáme na to, aby měly lehce ojíněný povrch jednot. kuliček.  Hrozny by neměli mít na sobě mnoho nahnilých kuliček. Používá se nejčastěji k přímé konzumaci, ale také též do ovocných salátů, do kompotů, šťávy na přípravu želé a rosolů. Některé odrůdy se zpracovávají na víno a bezsemenné odrůdy na hrozinky.

Odrůdy: Muscat of Alexandria, Muscat Hamurgh, Siegerrebe, Seyvat, Madeleine atd.

  • Složená bobule

Ostružiny

Mnoho lidí považuje ostružiny za plody volné přírody, kde rostou a koncem léta zrají. Domnívají se, že rostlina tak škrablová a agresivní není vhodná do zahrady. Mýlí se, protože taková generalizace už neplatí, byly vyšlechtěny hybridy, které jsou i bez trnné.  Plody zrají od konce července do září podle odrůdy.

Odrůdy: Fantasia, Himalaya Gant, Loch Ness, Kreton Thornless  atd.

Maliny

Maliny jsou neobyčejně oblíbené drobné ovoce zrající po celé léto i na podzim. Hodně se pěstují v zahradách, ale prodávají se často také ve velkých obchodech nebo samosběr na farmách. Maliny se prodávají v košíčkách, které by neměly být potřísněny šťávou. Maliny vydrží pouze jeden den, i když jsou v chladničce. Rozlišujeme dva základní typy. V létě plodící maliny jsou velké a červené, hlavní sezónu mají v červenci a srpnu. Rané odrůdy od poloviny do konce června a pozdní až na přelomu července a srpna.

Odrůdy: Striesta, Katramka, Louněna atd.

  • Nepravá bobule

Jahodník – jahoda

Jahody z domácího pěstování jsou k dostání od konce května do začátku srpna. Prodávané jahody by měli být svěží , se zelenou nezvadlo stopkou a kalichem. Košíčky, ve kterých se přepravují, by neměly být zbarvené od šťávy.
Jahody patří podle historických pramenů mezi nejstarší sbírané a později záměrně pěstované ovoce. Tato plodina se pěstuje prakticky ve všech státech mírného pásma a rozšířená je i v tropických i subtropických oblastech. Důvodem je vynikající chuť a aroma plodů, možnost jejich rozmanitého zpracování a vysoký obsah nutričních látek, hlavně vitamínů a minerálních látek. Jahody se rozdělují podle toho jestli jsou jednoplodící nebo měsíční.

Odrůdy: Rappela, Pandora, Ostara, ldil, Hapil, Gento, Elsanta atd.

4. Skořápkové

Ořešák – ořechy

Dělí se podle typu skořápky: s tenkou papírovou skořápkou (papírky), s tvrdou skořápkou (kamenáč), s velkou rozbrázděnou skořápkou (křapáče) a s menšími plody v chomáčcích (ořešák hroznovitý, kamenáč).

Odrůdy:

  • Krapáč obrovský – má velké plody s křehkou, hrubě zbrázděnou, často neúplně uzavřenou skořápkou, jejichž poloviny se dají lehce oddělit. Plody jsou vhodné jen pro spotřebu v čerstvém stavu. Jádra obsahují velké množství vody a málo tuku. Špatně se suší.
  • Hroznovitý (Ořešák Královský) – Má v jednom hroznu 9 – 24 plodů. Čím více je v hroznu plodů tím bývají plody menší. Stromy jsou slabšího vzrůstu, dříve plodí a jsou citlivé na mráz. Čerstvě sklizené ořechy obsahují 30-40 % vody, sušené mají 7 -8 % vody.
  • Webbová (Líska) – plod je střední až velký, podlouhlý a válcovitý ze dvou stran bývá stlačený. Skořápka je středně tlustá, světle hnědá, jemné pruhy jsou tmavší. Jádro má světle hnědou barvu a tvoří 48 % celkové váhy plodu. Zraje ve druhé polovině září stejnoměrně.
  • Ostatní odrůdy: Saturn, Magdon, Apollo, Líska lesní, Líska turecká atd.
Inspiroval vás článek? Řekněte o něm přátelům: