29. března 2019
Kategorie: Gastronomie

Recept na jednoduchého velikonočního beránka

Představujeme vám jednoduchý a rychlý recept na přípravu velikonočního beránka

Budete potřebovat:

  • 1 Hera
  • 25 dkg cukru krupice
  • 1 tvaroh
  • 3 vejce
  • 25 dkg polohrubé mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 vanilkový cukr
  • tabulka čokolády
  • troška omegy
  • lentilky, knoflíky

Postup výroby:

1) Heru si vyndáme minimálně půl hodiny před samotným tvořením těsta, aby krásně povolila a lépe se s ní pracovalo. Nejdříve do mísy dáme cukr krupici s vanilkovým cukrem a utřeme se žloutky a s Herou. Poté přidáme tvaroh a nasypeme prosátou polohrubou mouku a prášek do pečiva. Pečlivě promícháme a nakonec přidáme vyšlehané bílky. Tímto je těsto hotové.

2) Nyní si již můžeme předehřát troubu, pokud máte elektrickou, tak ji nastavte zhruba na 180°C.

3) Než se trouba dostatečně nahřeje, můžeme si vymazat a vysypat formu na beránka. Formu vymažte Herou a vysypu hrubou moukou a vložte do ní hotové těsto.

4) Doba pečení je minimálně 50 minut, podle formy i podle typu trouby. Upečení malého beránka trvalo samozřejmě o dost kratší dobu. Zda je beránek pěkně propečený kontrolujte špejlí. Na posledních pár minut stačí pustit ventilátor na horký vzduch (v případě, že vlastníte horkovzdušnou troubu).

Na ozdobení můžete použít jednoduchou čokoládovou polevu, která se hodí i na jiné koláče či řezy. Do hrnce napusťte vodu, dejte do něho plecháček, do kterého nakrájíte trošku Omegy a nalámete čokoládu na kousky. Vařte, dokud se čokoláda nerozpustí celá, je krásně hladká a nedělá hrudky. Aby byl beránek veselejší, na zvýraznění očí použijte lentilky, případně knoflíky a kolem krku mu uvažte mašli, aby mu to slušelo. Přejeme dobrou chuť.

Inspiroval vás článek? Řekněte o něm přátelům: