Recept na rillettes z vepřového masa
Rilettes, neboli masová pomazánka, se řadí mezi speciality francouzské kuchyně. Prolíná v sobě lahodné chutě masa, které se po dlouhém vaření nádherně rozpadá, vína a bylinek. Namazané na čerstvém chlebu a s kyselou okurkou chutná prostě geniálně! S naším receptem si můžete rilettes připravit i do zásoby, takže rychlé a chutné jedlo budete mít po ruce, i když se dostanete do časové tísně.
Uvaří za vás
Příprava rilettes si sice žádá hodně času na vaření, aby maso bylo náležitě křehké, ale jinak je jednoduchá. Pokud si k ruce vezmete šikovného pomocníka, půjde všechno hravě a v podstatě samo. Elektrický tlakový hrnec The Fast Slow Pro BPR700BSS od prémiové značky Sage kombinuje jak pomalé vaření, které využijete pro přípravu rilettes, tak i tlakové vaření. Dokáže automaticky nastavit ideální kombinaci času, teploty a tlaku mezi rychlou a pomalou úpravou. Nabízí 6 přednastavených chytrých programů – vaření pod tlakem, pomalé vaření, zahušťování, opékání, restování a přípravu v páře – a samozřejmě i vlastní manuální nastavení prostřednictvím programu „Custom“. Čas je možné nastavit na 2-12 hodin a výsledek vás příjemně překvapí v podobě pokrmu s maximální chutí a ideální konzistencí.
- Doba přípravy: 1 hodina
- Vaření: 12 hodin
- Náročnost: velmi snadné
- Počet sklenic: 3
Ingredience:
- 1 kg vepřového bůčku
- 1 kg vepřové kotlety
- ½ palice česneku
- 100 ml bílého vína
- snítka tymiánu
- 1 velká cibule
- 80 g sádla
- sůl + pepř
Postup:
- Veškeré maso si nakrájejte na kostky zhruba 3×3 cm a dejte je do vyjímatelné misky na přípravu potravin tlakového hrnce The Fast Slow Pro. K masu přidejte oloupané celé kousky česneku, bílé víno, tymián, sádlo, sůl, pepř a vše důkladně promíchejte.
- Hrnec uzavřete víkem otočením jeho madla po směru hodinových ručiček až k symbolu otevřeného zámku, který je graficky znázorněn na víku. Jakmile je víko správně uzamčené, zazní zvukové upozornění. Vždy se ujistěte, že je bezpečnostní pojistka správně zarovnána v otvoru v rameni víka a není nikterak posunuta stranou.
- Otočte ovladačem START/SELECT, dokud se kurzor nezastaví u SLOW COOK. Stiskněte ovladač START/SELECT pro potvrzení.
- Otočte ovladačem START/SELECT a stisknutím vyberte program CASSEROLE. Horní hodnota na LCD displeji uvádí přednastavenou teplotu vybrané nabídky. Otočením ovladače TEMP/PRESSURE směrem doprava nastavte teplotu HI (vysoká teplota) a potvrďte ji stisknutím ovladače.
- Spodní hodnota na LCD displeji uvádí přednastavenou dobu přípravy vybrané nabídky. Otočte ovladačem TIME doprava nastavte dobu vaření na 12 hodin.
- Stiskněte ovladač START/SELECT pro spuštění hrnce. Tlačítko STOP/CANCEL se podsvítí červeně, LCD displej se podsvítí oranžově. Doba přípravy se zobrazí na displeji a spustí se automatické odpočítávání.
- Na displeji se automaticky s funkcí SLOW COOK zobrazí funkce KEEP WARM (uchování v teple). Tu nechte podle potřeby klidně zapnutou.
- Jakmile je maso hotové, otevřete víko otočením madla proti směru hodinových ručiček.
- Otočným ovladačem START/SELECT vyberte program REDUCE. Stiskněte ovladač START/SELECT pro potvrzení. Otočením ovladače TEMP/PRESSURE doprava nastavte teplotu HI (vysoká teplota) a ovladačem TIME otočte doprava a nastavte dobu redukce na 10 minut. Během redukce se vypaří alkohol a přebytečná tekutina. V případě potřeby čas redukce prodlužte.
- Jakmile je zredukováno, maso pomocí děrované naběračky vyjměte z nádoby hrnce a dejte jej do mísy kde všechno maso rozmačkejte vidličkou na drobná vlákna.
- Takto připravené maso dejte do čistých zavařovacích sklenic. Co nejvíce jej do sklenice namačkejte a pořádně upěchujte.
- Zalijte teplým redukovaným tukem z masa a uzavřete víčkem. Díky tomu, jak je maso a sádlo teplé, se sklenice sama zatáhne. Takto zavařené maso vám vydrží v chladu a temnu víc jak rok.
- Studené rillettes podávejte s čerstvým chlebem a kyselou okurkou.
Přejeme dobrou chuť!