Největší mýty, aneb co nevíte o růžovém víně?
Mezi lidmi je rozšířena řada polopravd, omylů a mýtů o růžovém víně. Pojďme si uvést věci na pravou míru.
Bílé víno se smíchá s červeným
Růžové víno tvoří 10 % celkové produkce vína, což je pro představu více než 25 milionů hektolitrů ročně. Mnozí lidé jsou přesvědčeni, že rosé vzniká smícháním bílého vína s červeným. Není tomu tak a vlastně ani být nesmí. Jedinou výjimku mají vinaři ve francouzské oblasti Champagne při výrobě proslulého růžového šampaňského.
Víno se vyrábí z růžových odrůd
Některé odrůdy mají slupky hroznů zbarveny do růžových odstínů. Například Burgundské šedé nebo Tramín červený. Slouží však k výrobě bílých vín, nikoli vína růžového.
Růžové víno je dobré k dlouhodobé archivaci
Růžová vína nejsou příliš vhodná k archivaci. Valná většina růžových vín svého vrcholu dosahuje do tří let po sklizni.
Růžové víno pouze jako moderní trend
Růžové víno není jen módní výstřelek posledních let. První zmínky o něm pochází již od Hippokrata, tedy z období zhruba 400 př.n.l.
Výroba růžového vína. Jak to tedy je?
Rosé se vyrábí z hroznů modrých odrůd. Poté, co se hrozny pomelou, se výsledný rmut spolu se slupkami nechá na krátký čas nakvasit. Doba nakvašení se liší podle odrůdy a vinařově vůli, nicméně vždy v řádu hodin, nikoli dní. V tuto dobu se do moštu ze slupek vyluhuje barvivo a další látky ovlivňující chuť. Na době louhování a zvolené odrůdě závisí výsledná barva vína. Paleta možných barev je tak poměrně široká, pohybuje se od malinových tónů, jemné lososové, cihlové až třeba po temně cibulové odstíny.
Tip na drink: Do vinné sklenice vložte několik kostek ledu, zalijte 6 cl Royal Oporto Rosé a dolijte 12 cl toniku, dozdobte mátou.