15.11.2019
Kategorie: Gastronomie

Netradiční recepty z hub

Houbaření je českým fenoménem, který ve světě nemá obdoby a mnoho cizinců nad nájezdy Čechů do lesů, s končícím se létem, jen kroutí hlavou. Ve většině českých domácností se s příchodem podzimu suší, zamrazuje nebo zavařuje. Všude voní smaženice, kulajda nebo houbové řízky. Ovšem, co s houbami, když je mrazák plný, nasušeno je dost a smaženici už nemůžete ani vidět?Vyzkoušejte naše netradiční recepty a poznejte houby zcela jinak než jste byli zvyklí.

Houbová omeleta

Houbová omeleta vás skvěle zasytí a díky vejcím je plná bílkovin.

Ingredience:

  • 150 g hub
  • 2 ks vajec
  • 2 lžíce oleje
  • sůl a pepř
  • bylinky dle chuti (libeček, petržel, pažitka)
  • jarní cibulka

Postup:

Nakrájené houby osmahnete na oleji, společně s nasekanou cibulkou, dokud houby nezměknou. Mezitím si v hrnku rozšleháte vejce, osolíte a opepříte. Směs vylijete na rozmíchané houby a promícháte, aby byly houby rovnoměrně rozprostřeně po celé omeletě, posypete bylinkami a po chvíli otočíte.

Houbová pomazánka na topinky

Nevíte co k večeři či jen jako „rychlovku“ na zub? Vyzkoušejte houbovou pomazánku.

Ingredience:

  • 3 hrsti hub
  • 1 ks cibule
  • 2 – 3 kostičky smetanového sýra
  • sůl a pepř
  • drcený kmín
  • 1 lžíce oleje
  • chléb

Postup:

Houby orestujete na najemno nakrájené cibuli a oleji. Posypete kmínem a podlijete vodou, takto necháte dusit do změknutí a vyvaření vody. Uvařené houby v misce smíchejte s taveným sýrem a petrželkou. Pomazánku podávejte ještě za tepla na topinkách nebo čerstvém chlebu.

Houbová tlačenka

Klasickou tlačenku jistě znají všichni, ovšem houbová tlačenka je delikatesa. Náš recept je navíc zcela dietní a vhodný také pro vegany.

Ingredience:

  • menší hrst hub (shitake, jidášovo ucho, lesní houby, hlíva)
  • půl kostky uzeného tofu
  • práškový agar-agar
  • 0,5 l vody
  • sojová omáčka

Postup:

Houby nakrájejte a nechte v hrnci chvíli podusit, pak přelijte vodou a nechte projít varem. Po chvíli přidejte nastrouhané tofu, sojovku a nakonec přidejte agar-agar. Chvilku povařte a odstavte z ohně. Směs nalijte do misek a teprve po vychladnutí dejte ztuhnou do lednice.

Tlačenku podávejte klasicky s octem a cibulí.

Inspiroval vás článek? Řekněte o něm přátelům: