Netradiční recepty z hub
Houbaření je českým fenoménem, který ve světě nemá obdoby a mnoho cizinců nad nájezdy Čechů do lesů, s končícím se létem, jen kroutí hlavou. Ve většině českých domácností se s příchodem podzimu suší, zamrazuje nebo zavařuje. Všude voní smaženice, kulajda nebo houbové řízky. Ovšem, co s houbami, když je mrazák plný, nasušeno je dost a smaženici už nemůžete ani vidět?Vyzkoušejte naše netradiční recepty a poznejte houby zcela jinak než jste byli zvyklí.
Houbová omeleta
Houbová omeleta vás skvěle zasytí a díky vejcím je plná bílkovin.
Ingredience:
- 150 g hub
- 2 ks vajec
- 2 lžíce oleje
- sůl a pepř
- bylinky dle chuti (libeček, petržel, pažitka)
- jarní cibulka
Postup:
Nakrájené houby osmahnete na oleji, společně s nasekanou cibulkou, dokud houby nezměknou. Mezitím si v hrnku rozšleháte vejce, osolíte a opepříte. Směs vylijete na rozmíchané houby a promícháte, aby byly houby rovnoměrně rozprostřeně po celé omeletě, posypete bylinkami a po chvíli otočíte.
Houbová pomazánka na topinky
Nevíte co k večeři či jen jako „rychlovku“ na zub? Vyzkoušejte houbovou pomazánku.
Ingredience:
- 3 hrsti hub
- 1 ks cibule
- 2 – 3 kostičky smetanového sýra
- sůl a pepř
- drcený kmín
- 1 lžíce oleje
- chléb
Postup:
Houby orestujete na najemno nakrájené cibuli a oleji. Posypete kmínem a podlijete vodou, takto necháte dusit do změknutí a vyvaření vody. Uvařené houby v misce smíchejte s taveným sýrem a petrželkou. Pomazánku podávejte ještě za tepla na topinkách nebo čerstvém chlebu.
Houbová tlačenka
Klasickou tlačenku jistě znají všichni, ovšem houbová tlačenka je delikatesa. Náš recept je navíc zcela dietní a vhodný také pro vegany.
Ingredience:
- menší hrst hub (shitake, jidášovo ucho, lesní houby, hlíva)
- půl kostky uzeného tofu
- práškový agar-agar
- 0,5 l vody
- sojová omáčka
Postup:
Houby nakrájejte a nechte v hrnci chvíli podusit, pak přelijte vodou a nechte projít varem. Po chvíli přidejte nastrouhané tofu, sojovku a nakonec přidejte agar-agar. Chvilku povařte a odstavte z ohně. Směs nalijte do misek a teprve po vychladnutí dejte ztuhnou do lednice.
Tlačenku podávejte klasicky s octem a cibulí.