30.11.2018
Kategorie: Gastronomie

6 receptů na báječné domácí štrúdly

Máte rádi pečení a milujete štrúdl? Pak vám dnešní článek udělá jistě velkou radost. Přinášíme vám totiž recepty na 6 skvělých domácích štrúdlů. Nechte se inspirovat a upečte si vynikající štrúdl!

1) Babiččin štrúdl

Potřebujeme: – 250 g hladké mouky – špetku soli – 1 lžíci sádla – 1 lžíci octa – 1 dl teplé vody – 1 vejce a sádlo na potření na náplň: – jablka rozkrájená na plátky – strouhanku (nebo rozdrcené piškoty) – skořici – rozinky – citronovou kůru Na vál prosejeme mouku, uděláme důlek, do kterého vlijeme sádlo rozpuštěné v teplé vodě, ocet, vejce a sůl. Nožem zpracujeme těsto, které nesmí být příliš tuhé, ale také se nesmí chytat válu. Těsto přikryjeme nahřátým kastrolem a necháme chvíli odpočinout. Pak těsto na utěrce posypané moukou rozválíme a ještě vytáhneme hodně do tenka. Těsto pomastíme, posypeme strouhankou, jablky, skořicí, rozinkami a citronovou kůrou. Těsto na utěrce stočíme, závin přendáme na vymazaný plech, potřeme sádlem a v předehřáté troubě zvolna upečeme.

2) Perníkový štrúdl

Potřebujeme: – 600 g hladké mouky – 300 g moučkového cukru – 4 vejce – 4 lžíce medu – 3/4 sáčku prášku do pečiva – špetku perníkového koření – povidla – jádra vlašských ořechů Ze všech surovin (kromě povidel) vypracujeme těsto, které necháme přes noc odpočinout. Potom vyválíme na válu plát, potřeme jej povidly, poklademe půlkami ořechových jader a zabalíme jako štrúdl. Pečeme asi při 150 °C. Po upečení horký štrúdl potřeme žloutkem rozmíchaným s vlažnou vodou.

3) Plzeňský štrúdl

Potřebujeme – 30 dkg hladké mouky – půl kostky ztuženého tuku – vejce – 16 polévkových lžic piva – jablka – cukr – skořici – oříšky – rozinky – strouhaný perník (nebo strouhanku) Z mouky, tuku, piva a vajíčka vypracujeme těsto, které necháme půl hodiny odpočívat přikryté nahřátým kastrolem. Pak vyválíme placku, posypeme ji perníkem (strouhankou), na něj nakrájíme jablka na plátky a přidáme skořici, cukr, oříšky a rozinky. Zabalíme a pečeme na plechu asi půl až tři čtvrtě hodiny.

4) Smetanový štrúdl

Potřebujeme: – 50 dkg hladké mouky – 25 dkg ztuženého tuku – 25 dkg smetany na šlehání – jablka – rozinky – sušené švestky – lískové a vlašské ořechy – vanilkový cukr – vejce na potření – skořici – strouhanku Tuk nastrouháme, přidáme ušlehanou smetanu a hladkou mouku a uhněteme hladké těsto. Rozdělíme je na dvě části, vyválíme placky, které posypeme strouhankou, strouhanými jablky, rozinkami, vypeckovanými sušenými švestkami, oběma druhy nasekaných ořechů a posypeme skořicí a vanilkovým cukrem. Placky zavineme, přeložíme na vymaštěný plech a upečeme dozlatova.

5) Slavnostní štrúdl

Potřebujeme: – 200 g lískového těsta – 4 jablka – lžíci citronové šťávy – lžíci vlašských ořechů – lžíci medu – 2 lžíce meruňkové marmelády – 3 lžíce moučkového cukru Jablka nakrájíme a okamžitě je pokapeme citronovou šťávou. Nasekané ořechy smícháme s medem a přimícháme jablka. Rozválený plát těsta přeneseme na plech, doprostřed rozprostřeme jablkovou směs a stočíme do závinu. Těsto shora nakrojíme rádýlkem. Závin pečeme prudce asi 35 minut. Po upečení ho potřeme zahřátou meruňkovou marmeládou a pocukrujeme.

6) Vánoční štrúdl

Potřebujeme: – 370 g hladké mouky – 3 vejce – 1 zakysanou smetanu – sůl – jíšku ze sádla Z mouky, smetany a vejce vpracujeme hladké těsto. Ze sádla a hladké mouky si připravíme jíšku. Těsto vyválíme, potřeme jíškou, srolujeme do rolády a na válu necháme půl hodiny odpočinout. Poté těsto rozdělíme na tři díly, vyválíme, klasicky naplníme jablky a upečeme.

Inspiroval vás článek? Řekněte o něm přátelům: