13. listopadu 2017
Kategorie: Gastronomie, Lifestyle

Obecné zásady prostírání při hostině

Správné a vkusné stolování je věda. Například ubrus, pokud chcete návštěvu opravdu postít, by měl být čistý, bílý z kvalitní textilie. Bílý ubrus totiž mimo jiné dá nejvíce vyniknout osvětlení, květinám i křišťálu. Vrcholem v tomto směru je pak výšivka na ubruse sladěná se vzorem na porcelánu.

U méně formální hostiny můžete použít i ubrusy barevné nebo tzv. anglické prostírání. Základem pro anglické prostírání je kvalitní a krásný dřevěný stůl, na který místo ubrusu prostřeme stejně krásné ubrousky a další.

Na správně prostřený stůl patří i květiny. Samozřejmě řezané. Velikost a typ květin se pak přizpůsobuje okolnostem. Velká kytice, přes kterou na sebe hosté nevidí, je nevhodná. Pozor dejte i na vůni květin, aby výrazně neovlivnila směsici pachů a vůní, které budou pohoštění doprovázet. Květinovou výzdobu můžete vyřešit i tak, že každému hostu položíte jednu květinu vedle talíře.

Svíčky jsou vítaným prvkem stolování. Dokáží atmosféru “zahřát” a zútulnit. Přednost dáváme svíčkám tlustším. Můžeme je pár hodin předem dát do ledničky, hoří pak pomaleji.

Inspiroval vás článek? Řekněte o něm přátelům: