17. ledna 2020
Kategorie: Gastronomie

Polévka, která v zimě nejen zahřeje

Chladné zimní počasí, plískanice, mrazy přímo nabádají k uvaření dobré polévky, která vás nejen zahřeje, ale také dodá mnoho vitamínů, které jsou potřeba především pro boj s chřipkou nebo nachlazením. Vyzkoušejte náš tip na zimní polévku, na které si zaručeně skvěle pochutnáte.

Zimní zeleninová polévka

S čerstvou zeleninou ze zimní zahrady, žvýkacím pečeným ječmenem pro trochu těla a kořeněným pestem pro další kopu chuti vám tato polévka přeje, aby zima nikdy nekončila.

Ingredience:

  • 1 šálek (220 g) hladké mouky
  • 2 polévkové lžíce olivového oleje
  • 8 jarních cibulek nebo 2 pórky na tenké plátky
  • 2 litrové domácího vývaru
  • 500 g brokolice, stonky nakrájené na plátky a nakrájené na kvítky
  • 1/4 bílé zelí (400 g), jemně rozdrcené
  • 2 šálky (400 g) čerstvého hrášku

Pesto:

  • 4 šálky čerstvé petrželky
  • 4 malé červené chilli, nasazené a nasekané *
  • 4 stroužky česneku, sekané
  • 1 šálek (100 g) kešu ořechů
  • 1 šálek (125 g) nastrouhaného parmazánu
  • 1 1/3 šálku (330 ml) extra panenského olivového oleje

Postup:

  1. Opražte mouku ve velké pánvi, dokud nebude cítit ořech a bude tmavě hnědé barvy. Bude to trvat asi 10 minut, pozor na to, i když to může rychle chytit a spálit.
  2. Vařte mouku na velké pánvi lehce v osolené vroucí vodě po dobu 20 minut, dokud voda nezhoustne.
  3. Zatímco se mouka vaří, zahřejte olej ve velké pánvi, přidejte pór a vařte 10 minut nebo dokud pór nebude měkký a zlatý.
  4. Přidejte stébla brokolice, zelí a vařte 5 minut nebo dokud nezměknou.
  5. Vývar se míchá a vaří se po dobu 20 minut nebo dokud stonky brokolice nejsou jemné. Přidejte brokolici, hrášek a mouku a vařte 5 minut nebo dokud nebude brokolice měkká.

Pesto:

Vložte petrželku, chilli, česnek, vlašské ořechy, parmazán a rozmixujte. Při běžícím motoru pomalu přidávejte olej, až bude pesto husté.

Podávejte zeleninovou polévku s pestem a zaručeně si pochutná celá rodina.

Inspiroval vás článek? Řekněte o něm přátelům: