29. května 2020
Kategorie: Gastronomie

Vyzkoušejte grilované ovoce

Doba grilování je již v plném proudu a stále více lidí se zkouší nové chutě. Grilované maso a plísňový je již klasikou, ovšem grilovanému ovoci Češi teprve na chuť přichází. Nebojte se experimentovat a popusťte fantazii svým chuťovým buňkám.

Grilované ovoce

Grilování karamelizuje přírodní cukr, který se nachází v ovoci, který cukr zhnědne a zesílí jeho sladkost, což ocení nejen děti.

Ingredience:

  • 1 malý ananas, oloupaný, pečený a nakrájený na 4 díly
  • 2 velká manga, nakrájená na poloviny
  • 2 velké broskve, nakrájené na poloviny
  • Olej
  • 2 polévkové lžíce třtinového cukru
  • 1/2 šálku balzamického octu
  • Čerstvá máta nebo bazalka pro ozdobu

Postup:

  1. Ve velké míse smíchejte ananas, mango a broskve. Nalijte olej. Promíchejte a nalijte znovu olej, všechno ovoce může být potažené olejem. Posypte hnědým cukrem. Olej i cukr by mel být rovnoměrný. Dejte ovoce na chvíli stranou.
  2. V malém hrnci zahřejte balzamikový ocet na nízkou teplotu. Vařte, dokud není tekutina snížena na polovinu, za občasného míchání. Odstraňte z tepla.
  3. Připravte si horký oheň na dřevěném uhlí nebo ohřejte plynový gril. Daleko od zdroje tepla lehce potřete plát nebo rošt na grilování trochou oleje.
  4. Ovoce položte na plát nebo na rošt. Grilujte nebo na mírném ohni, dokud cukr úplně nezkaramelizuje, asi 3 až 5 minut.
  5. Ovoce vyjměte z grilu a dejte na jednotlivé talíře. Hotové ovoce ještě trochu pocákejte balzamikovým octem a ozdobte mátou či bazalkou. Podávejte ihned.

Grilovaný ananas

Tato marináda v karibském stylu a teplo grilu dodávají tomuto ananasovému zákusku kouřovou sladkost.

Ingredience:

Pro marinádu

  • 2 polévkové lžíce tmavého medu
  • 1 polévková lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce čerstvé limetkové šťávy
  • 1 čajová lžička mleté skořice
  • 1/4 čajové lžičky mletého hřebíčku
  • 1 pevný, zralý ananas
  • 8 dřevěných špízů namočených ve vodě po dobu 30 minut nebo kovových špízů
  • 1 polévková lžíce tmavého rumu (nemusí být)
  • 1 polévková lžíce strouhané limetové kůry

Postup:

  1. Připravte si horký oheň na dřevěném uhlí nebo ohřejte plynový gril. Daleko od zdroje tepla lehce potřete plát nebo rošt olejem.
  2. Chcete-li připravit marinádu v malé misce, zkombinujte med, olivový olej, limetkovou šťávu, skořici a hřebíček a rozšlehejte. Dejte stranou.
  3. Odřízněte korunu listů a základnu ananasu. Postavte ananas vzpřímeně a pomocí velkého, ostrého nože odloupněte kůži, ořízněte dolů těsně pod povrch dlouhými svislými proužky a nechte malé hnědé „oči“ na ovoci. Položte ananas na bok. Vyrovnejte čepel nože s diagonální řadou očí a odstřihněte mělkou brázdu podle spirálového vzoru kolem ananasu, abyste odstranili všechny oči.
  4. Oloupaný ananas postavte vzpřímeně a podélně jej rozřízněte na polovinu. Ananas rozřízněte podélně do čtyř dlouhých klínů a odřízněte jádro. Každý klín rozřízněte příčně na tři kusy. Na každý špíz navlékněte tři kousky ananasu.
  5. Lehce otřete ananas s marinádou. Při grilování potírejte marinádou. Grilujte z každé strany 5 minut, průběžně ananas otáčejte.
  6. Odstraňte ananas ze špízů a položte na talíř. Pokud použijete rum, pokropte ho rumem a posypte limetkovou kůrou. Podávejte horké nebo teplé.
Inspiroval vás článek? Řekněte o něm přátelům: