
Vyzkoušejte grilované ovoce
Doba grilování je již v plném proudu a stále více lidí se zkouší nové chutě. Grilované maso a plísňový je již klasikou, ovšem grilovanému ovoci Češi teprve na chuť přichází. Nebojte se experimentovat a popusťte fantazii svým chuťovým buňkám.
Grilované ovoce
Grilování karamelizuje přírodní cukr, který se nachází v ovoci, který cukr zhnědne a zesílí jeho sladkost, což ocení nejen děti.
Ingredience:
- 1 malý ananas, oloupaný, pečený a nakrájený na 4 díly
- 2 velká manga, nakrájená na poloviny
- 2 velké broskve, nakrájené na poloviny
- Olej
- 2 polévkové lžíce třtinového cukru
- 1/2 šálku balzamického octu
- Čerstvá máta nebo bazalka pro ozdobu
Postup:
- Ve velké míse smíchejte ananas, mango a broskve. Nalijte olej. Promíchejte a nalijte znovu olej, všechno ovoce může být potažené olejem. Posypte hnědým cukrem. Olej i cukr by mel být rovnoměrný. Dejte ovoce na chvíli stranou.
- V malém hrnci zahřejte balzamikový ocet na nízkou teplotu. Vařte, dokud není tekutina snížena na polovinu, za občasného míchání. Odstraňte z tepla.
- Připravte si horký oheň na dřevěném uhlí nebo ohřejte plynový gril. Daleko od zdroje tepla lehce potřete plát nebo rošt na grilování trochou oleje.
- Ovoce položte na plát nebo na rošt. Grilujte nebo na mírném ohni, dokud cukr úplně nezkaramelizuje, asi 3 až 5 minut.
- Ovoce vyjměte z grilu a dejte na jednotlivé talíře. Hotové ovoce ještě trochu pocákejte balzamikovým octem a ozdobte mátou či bazalkou. Podávejte ihned.
Grilovaný ananas
Tato marináda v karibském stylu a teplo grilu dodávají tomuto ananasovému zákusku kouřovou sladkost.
Ingredience:
Pro marinádu
- 2 polévkové lžíce tmavého medu
- 1 polévková lžíce olivového oleje
- 1 lžíce čerstvé limetkové šťávy
- 1 čajová lžička mleté skořice
- 1/4 čajové lžičky mletého hřebíčku
- 1 pevný, zralý ananas
- 8 dřevěných špízů namočených ve vodě po dobu 30 minut nebo kovových špízů
- 1 polévková lžíce tmavého rumu (nemusí být)
- 1 polévková lžíce strouhané limetové kůry
Postup:
- Připravte si horký oheň na dřevěném uhlí nebo ohřejte plynový gril. Daleko od zdroje tepla lehce potřete plát nebo rošt olejem.
- Chcete-li připravit marinádu v malé misce, zkombinujte med, olivový olej, limetkovou šťávu, skořici a hřebíček a rozšlehejte. Dejte stranou.
- Odřízněte korunu listů a základnu ananasu. Postavte ananas vzpřímeně a pomocí velkého, ostrého nože odloupněte kůži, ořízněte dolů těsně pod povrch dlouhými svislými proužky a nechte malé hnědé „oči“ na ovoci. Položte ananas na bok. Vyrovnejte čepel nože s diagonální řadou očí a odstřihněte mělkou brázdu podle spirálového vzoru kolem ananasu, abyste odstranili všechny oči.
- Oloupaný ananas postavte vzpřímeně a podélně jej rozřízněte na polovinu. Ananas rozřízněte podélně do čtyř dlouhých klínů a odřízněte jádro. Každý klín rozřízněte příčně na tři kusy. Na každý špíz navlékněte tři kousky ananasu.
- Lehce otřete ananas s marinádou. Při grilování potírejte marinádou. Grilujte z každé strany 5 minut, průběžně ananas otáčejte.
- Odstraňte ananas ze špízů a položte na talíř. Pokud použijete rum, pokropte ho rumem a posypte limetkovou kůrou. Podávejte horké nebo teplé.