12. října 2021
Kategorie: Gastronomie

Podzimní stolování, které zahřeje

Sychravé podzimní večery se nezadržitelně blíží a je čas se rozloučit s letními drinky a zahradními slavnostmi. Není však důvod ke smutku! Buďte na letošní zimu připraveni a objevte sílu poctivých, domácích polévek (na které nedaly dopustit již naše babičky) a horkých lahodných drinků, které nás zahřejí a dodají tolik potřebnou energii. Přinášíme vám dva skvělé recepty na horký drink a domácí polévku.

Pomerančová horká čokoláda s chilli

Potřebujete:

  • 500 ml plnotučného mléka
  • 2 lžíce holandského kakaa
  • 4 lžíce medu
  • 200 g hořké kvalitní čokolády 70%
  • 250 ml smetany ke šlehání 30%
  • 1 ks pomeranče
  • 2 lžičky mleté skořice
  • Sušené chilli podle chuti

Postup přípravy:

Mléko nalijeme do hrnce a přivedeme k varu. Přidáme kakao, med a metličkou promícháváme tak, aby nezůstaly žádné hrudky. Odložíme stranou. Čokoládu nalámeme na malé kousky, rozpustíme ve vodní lázni a dobře promícháme. V jiném hrnci přivedeme smetanu k varu. Do rozpuštěné čokolády  stěrkou zapracujeme zahřátou smetanu. Nejdříve začne vznikat hustá emulze a bude to vypadat, jakoby se čokoláda srazila. V tu chvíli přidáme další 1/3 smetany.

Pokračujeme a zapracujeme celý zbytek smetany. Emulzi pak vmícháme do zahřátého ochuceného mléka. Nejdůležitější častí postupu přípravy horké čokolády je ta, kdy se čokoláda začne jakoby srážet a přidáním tekutiny a rozmícháním stěrkou se emulguje na požadovanou texturu. Díky tomu je pak čokoláda lahodná, jemná a intenzivní.

Pro dokonalý požitek doporučujeme čokoládu ozdobit nastrouhanou kůrou z pomeranče, skořicí a špetkou chilli. Jako další obměnu můžeme příště přidat růžový pepř nebo perníkové koření.

Polévka moravský Bigos

Potřebujete:

  • 600 g hlávky bílého zelí
  • 150 g cibule
  • 50 g sádla
  • 1 stroužek česneku
  • 400 g vepřového masa
  • 200 g uzeného boku
  • 100 ml červeného vína
  • 400 g kysaného zelí
  • 100 g sušených švestek
  • 150 g klobásy
  • 1 lžička majoránky
  • 2 lžičky mleté papriky
  • 3 ks bobkového listu
  • Sůl, pepř podle chuti

Postup přípravy:

Hlávkové zelí pokrájíme najemno a povaříme ve vroucí osolené vodě. Scedíme a necháme okapat. Cibuli nakrájíme najemno a orestujeme na sádle. Poté přidáme na kostičky nakrájené vepřové maso, zarestujeme ho aby se zatáhlo a posypeme mletou paprikou. Lehce zasmažíme a podlijeme vínem.

Necháme víno lehce odvařit, osolíme, opepříme, přidáme asi tři bobkové listy, prolisovaný česnek a zalijeme vodou nebo vývarem. Dusíme do poloměkka. Přidáme pokrájené kysané zelí, bůček nakrájený na kostičky a dusíme do měkka. Před koncem vaření přimícháme spařené hlávkové zelí, pokrájené švestky a na kolečka nakrájenou klobásu. Dosolíme, opepříme a přidáme majoránku a už jen lehce povaříme.

Chuť polévky povýšíme tím, že uzený bůček a klobásu před vložením do polévky orestujeme na pánvičce, čímž se krásně rozvoní a dodá neuvěřitelné aroma i chuť.

Inspiroval vás článek? Řekněte o něm přátelům: