06. července 2018
Kategorie: Bydlení

Babské rady do kuchyně

Někdy se vyplatí pozorně číst, naslouchat kamarádkám, maminkám, babičkám nebo vyzkoušet něco nového. Proč? Protože pak získáme cenné rady, které dokážou být obrovským pomocníkem v životě. Jak si můžete pomoct v kuchyni?

  • Pachy – kuchyňských výparů se zbavíte, když dáte na sporák povařit vodu s octem a přidáte tam lžičku skořice.
  • Vyklopení obsahu z kelímku – snadno dostanete veškerý obsah například zakysané smetany nebo jogurtu, když otočíte kelímek do misky dnem vzhůru a zabodnete do dna ostrý nůž. Ten vytáhněte a s kelímkem klepněte a celý obsah je venku.
  • Pálivé papriky – donesly jste si domů pálivé papriky, i když vám prodavačka tvrdila, že jsou výborné a vůbec nepálí? Není důvod propadat panice, papriku rozřízněte napůl a vyndejte všechna semínka a vnitřek papriky prosolte. Hodinu nechte sůl působit a potom papriku opláchněte. Dál ji můžete upravovat podle vašich plánů.
  • Jak na pláč – prkénko si před krájením cibule navlhčete. Tím docílíte, že éterické oleje nebudou tolik stoupat do očí a vy plakat. Na cibuli je důležité mít velice ostrý nůž, abyste nemusela na něj tolik tlačit. To se potom uvolňují nepříjemné štiplavé složky.
  • Zbytky cibule – nespotřebovali jste jí celou? Nevadí, jako čerstvá zůstane až pět dní, když místa řezu „ošetříte“ máslem a zabalíte do alobalu. Jejímu vyklíčení zamezíte uzavřením do nádoby.
  • Snadné oloupání česneku – ponořte stroužky česneku na chvilku do vařící vody a potom půjdou oloupat hned.
  • Alobal a mrazák – alobal dokáže ušetřit energii, po odmrazení a umytí octovou vodou vyložte šuplíky mrazáku alobalem. Udrží tak lépe chlad a nepokryje se rychle námrazou.
  • Fuuuj to je puch – ryby jsou sice zdraví prospěšné, ale jejich odér nemusí každému jít pod nosánek. Zápachu se můžete zbavit, když do pekáče přidáte k rybě i rozkrojené jablko, které rybí pach pohltí.
  • Pročištění oleje – čekáte vzácnou návštěvu a stojánek s kořením a olejem nesmí na stole chybět. Ale, co když je olej nevzhledně zakalený? K tomu stačí nasypat do lahve jen špetku soli.
  • Jak na tupé struhadlo – možná tomu neuvěříte, ale na jeho nabroušení vám postačí kladívko a hřebík. Ten zvolte podle toho, jaké dírky na struhadle máte. Do každého otvoru pak postupně vložte špičku hřebíku a trochu na ni klepněte kladívkem. Tak pokračujte v ostatních dírkách. A struhadlo zase strouhá, jako když bylo nové.
Inspiroval vás článek? Řekněte o něm přátelům: