
Jak vyrobit domácí mýdlo?
Návod na výrobu domácího mýdla je nejen skvělým tipem, jak si zpříjemnit koupání mýdlem voňavým dle naší fantazie, ale i s ohledem na náš typ pleti.
Domácí mýdlo
Používáte hydratační mýdla, která zanechávají vaši pokožku hebkou? A stalo se vám někdy, že vás zaujala voňavá přírodní mýdla v obchůdcích se 100% přírodní kosmetikou, která nejsou právě finančně přístupná, či nehydratují tolik, jak byste si přáli?
Co takhle spojit výhody obojího! Již vyzkoušené hydratační mýdlo proměnit ve voňavý přírodní skvost vaší koupelny. S následujícím postupem a trochou šikovnosti to zvládne každý! Mýdlo si můžeme vylepšit a ozvláštnit ingrediencemi, které nám jsou milé a kterými budeme chtít vonět. Může to být například kokos, sušená papája, kiwi, písek, který jsme si přivezli od moře, mandle či kozí mléko. V následujícím „receptu“ byla zvolená kombinace pomeranče a skořice pro jejich intenzivní a aromatickou vůni.
TIP: Čím více drobných tvrdých částeček (písek, drcené mandle) v mýdle bude, tím více bude působit peelingově a obrušovat odumřelé částečky kůže.
Pro přípravu mýdla budete potřebovat:
- tuhé mýdlo – záleží jen na nás jak hydratační, či jak parfemované si pořídíme
- provázek
- struhadlo, nůž, hrnec
- přísady, které dají našemu mýdlu duši – v tomto případě pomeranč a skořice.
TIP: Přidáváme-li citrusy, velmi pečlivě omyjeme slupku, abychom ji zbavily postřiků.
Postup výroby mýdla:
1) Prvním krokem je pokrájení ingrediencí na malé kousky. Pomeranč nakrájíme na malé kostičky. Necháme i několik větších proužků, aby byly v hotovém mýdle patrné. Samotné mýdlo rozstrouháme na struhadle, či rozkrájíme nožem na droboučké kousky.
2) Všechny ingredience – pomeranč, rozkrájené mýdlo a skořici nasypeme do hrnce a postupně zahříváme, dokud je nepřivedeme k varu. Během zahřívání doléváme vodou (či jinou tekutinou, kterou chceme mít ve výsledném výrobku – např. mléko), tak, aby se hmota nepřipalovala a příliš nehoustla.
3) Vařené mýdlo by mělo dojít ke konzistenci, kterou má na ilustračním obrázku. V tu chvíli jej sundáme z ploténky a ještě chvilku mícháme, dokud není chladnější. Hmotu budeme tvarovat ručně, tak by měla mít přiměřenou teplotu.
4) Nyní přichází na řadu provázek. Uděláme z něj oko a okolo uzlu začneme nanášet mýdlo. Ruce si namáčíme do studené vody a mýdlo ochlazujeme. Tak začíná držet tvar a my jej můžeme v dlaních tvarovat do pravidelné kuličky.
5) Mýdlo necháme vyschnout a občas jej převalíme, aby nebylo od plochy, na které leží, nepravidelně tvarované. Mokré nevyschlé mýdlo ještě nevěsíme za provázek, mohlo by z něj spadnout. Po maximálně dvou hodinách je mýdlo již vyschlé a výrobek je hotový.
Hotový výrobek si můžeme nechat nebo jej věnovat jako dárek. Zaručeně provoní každou koupelnu, či šatník!