26. května 2025
Kategorie: Zdraví

Kaki: Sladké ovoce, které posílí imunitu a zrychlí váš metabolismus

Sladké, sytě oranžové a plné zdraví prospěšných látek – takové je kaki. Toto exotické ovoce si získává stále větší oblibu i u nás, a to nejen díky své chuti, ale i svým pozitivním účinkům na zdraví. Seznamte se s jeho benefity a zjistěte, proč by ve vašem jídelníčku rozhodně nemělo chybět.

Co je kaki a odkud pochází?

Kaki, známé také jako tomel, persimon nebo Diospyros kaki, je plod stromu pocházejícího z východní Asie, především z Číny, Koreje a Japonska. Dnes se však pěstuje i v dalších částech světa – například v Izraeli, Španělsku, Itálii či Kalifornii. Na první pohled připomíná rajče, má však výrazně sladší chuť a specifickou máslovou konzistenci, když je zralé.

Existují dva základní druhy kaki – svíravé a nesvíravé. První typ je nutné konzumovat až po úplném dozrání, jinak má nepříjemně trpkou chuť způsobenou tříslovinami. Naproti tomu nesvíravé druhy (například známý Sharon fruit) jsou vhodné ke konzumaci i v pevném stavu. Ať už si zvolíte jakýkoliv druh, získáte lahodné ovoce plné výživných látek.

Posiluje imunitu a chrání před nachlazením

Kaki je doslova nabité vitaminy, zejména vitamínem C, který je zásadní pro správnou funkci imunitního systému. Jedno středně velké kaki obsahuje přibližně 80 % doporučené denní dávky tohoto vitaminu. To z něj činí ideální potravinu zejména v podzimních a zimních měsících, kdy tělo čelí většímu riziku virových infekcí.

Kromě vitaminu C obsahuje kaki také vitamin A a betakaroten – silné antioxidanty, které přispívají k ochraně buněk před oxidačním stresem a podporují zdraví pokožky i sliznic. Dalšími důležitými složkami jsou vitaminy skupiny B, které pomáhají snižovat únavu, a vitamin E známý svými regeneračními účinky.

Díky vysokému obsahu antioxidantů působí kaki protizánětlivě a může přispívat ke snížení rizika chronických onemocnění, jako jsou srdečně-cévní nemoci, cukrovka nebo dokonce některé typy rakoviny.

Povzbuzuje trávení a metabolismus

Kromě vitamínů obsahuje kaki i značné množství vlákniny – ať už rozpustné (pektin), tak nerozpustné. Vláknina hraje klíčovou roli v trávení, zlepšuje střevní peristaltiku a napomáhá pravidelnému vyprazdňování. Díky tomu může kaki pomoci při problémech se zácpou nebo nafouknutím.

Navíc se jedná o ovoce s nízkým obsahem tuku a relativně nízkým glykemickým indexem (u zralého kaki GI kolem 50), což z něj činí vhodnou součást zdravého jídelníčku i pro ty, kdo se snaží zhubnout nebo stabilizovat hladinu cukru v krvi. Přírodní cukry obsažené v kaki jsou doprovázeny vlákninou, což zpomaluje jejich vstřebávání a pomáhá udržet delší pocit sytosti.

Přítomnost vitaminu B6 a manganu navíc přispívá k normálnímu metabolismu bílkovin, sacharidů i tuků. To vše činí z kaki vhodného spojence při snaze o zrychlení metabolismu a efektivní spalování energie.

Vhodné pro sportovce, děti i seniory

Kaki je nejen chutné, ale i velmi snadno stravitelné ovoce, které se hodí prakticky pro všechny věkové skupiny. Sportovci ocení jeho vysoký obsah rychle dostupné energie i minerálů, jako je draslík, který pomáhá udržet správnou funkci svalů a hydrataci organismu. Díky kombinaci glukózy a fruktózy je kaki výbornou volbou například jako svačina po fyzické zátěži nebo součást smoothie.

Dětem chutná díky své přirozené sladkosti a zároveň jim dodá potřebné vitaminy, které posilují imunitu v období zvýšené nemocnosti. U seniorů podporuje kaki zdraví srdce, zrak a pomáhá bojovat s oxidačním stresem, který je jedním z faktorů stárnutí.

Jelikož kaki neobsahuje téměř žádné alergeny, bývá dobře snášeno i lidmi s citlivějším zažíváním. Samozřejmě je vždy vhodné začít s menší porcí a sledovat individuální reakci organismu.

Jak kaki konzumovat a zařadit do jídelníčku?

Nejjednodušší způsob konzumace kaki je jíst ho syrové – zralý plod stačí rozpůlit a lžičkou vydlabat dužinu. Slupka se zpravidla nekonzumuje, i když u některých odrůd (např. Sharon) je tenká a jedlá. Pokud plod není ještě plně zralý, doporučuje se nechat ho několik dní dojít při pokojové teplotě.

Kaki lze také sušit, přidávat do ovocných salátů, kaší, jogurtů, dezertů, připravovat z něj smoothie nebo zavařeniny. Výborně chutná i v kombinaci s bílým jogurtem, ořechy nebo sýry. V některých asijských zemích se kaki používá i v teplé kuchyni, například do omáček nebo jako příloha k masu.

Při nákupu vybírejte plody s nepoškozenou slupkou a sytě oranžovou barvou. Zralé kaki bývá měkké na dotek – to je žádoucí, nikoliv na závadu.

Inspiroval vás článek? Řekněte o něm přátelům: