28. června 2019
Kategorie: Gastronomie

Recept na jednoduchý domácí chléb

Tento recept nám přišel e-mailem a zaujal nás svou jednoduchostí, ačkoliv běžně se do kynutých těst a těst s několikahodinovou přípravou nepouštíme. I když příprava tohoto čerstvého a chutného chleba trvá půl dne, skutečná práce vám zabere jen několik minut – zbytek času “odedře” chleba sám.

Postup výroby chleba:

1) V míse nasucho promícháme:

  • 3 hrnky (250ml) hladké mouky
  • 1/2 pytlíku sušeného droždí
  • 1,5 lžičky soli
  • 1,5 lžičky drceného kmínu
  • případně podle chuti semínka, cibulku, bylinky…

2) Nakonec přidáme 1,5 hrnku vody. Těsto přikryjeme utěrkou a necháme v teple 8-12 hodin kynout.

3) Vykynuté těsto přendáme na pomoučený vál a roztáhneme na cca 2-4 cm vysokou placku (čtverec). Necháme 15 minut odpočívat.

4) Těsto přeložíme na třetiny z vrchu/zespodu a pak na třetiny zleva/zprava. Bochánek přikryjeme utěrkou a necháme dalších 60 minut odpočívat. Mezitím si rozpálíme troubu na 230 °C a dáme do ní nahřát pekáček s pokličkou (objem cca 2 l). Využít můžete samozřejmě také domácí pekárnu. Informace o výběru té nejlepší se dočtete ve článku na webu Arecenze.cz.

5) Bochánek dáme do horkého pekáčku a pečeme 30 minut, pak odděláme pokličku a pečeme dalších 15 minut.

Inspiroval vás článek? Řekněte o něm přátelům: