19.10.2018
Kategorie: Gastronomie, Zdraví

Relaxace nad čajovou konvičkou

Relaxovat se dá opravdu mnoha způsoby. Naše redakce si asi nejlépe odpočine obklopená oblakem čajové vůně nad právě připravenou konvičkou. Nestačí ale jen vzít rychlovarnou konvici a zalít čajové lístky. Ta pravá relaxace začíná už při přípravě. A čajový obřad je přesně to pravé.

Čajové obřady mají velmi dlouhou tradici především ve východní Asii. Nejznámější je japonská a čínská čajová kultura. Japonské obřady jsou velmi formální s přesně určeným pořadím pohybů a gest. Čínské čajové obřady takové nejsou. Klidně můžete připravovat čaj a povídat si přitom s přáteli a výsledek bude stále stejně lahodný. Zároveň vás ale technika správné přípravy čaje nutí trochu se uvolnit a zpomalit. Když to neuděláte, budou o sebe kalíšky cinkat a čaj bude stříkat všude okolo. Ale čínský čajový obřad má v sobě cosi magického, co vás nutí zapomenout alespoň na chvíli na dennodenní spěch a prostě si to užívat. Kalíšky vám proto určitě cinkat nebudou.

Čínský čajový obřad kung-fu

Výraz kung-fu psaný také khong-fu, si dnes každý spojuje spíše s východním bojovým uměním. Toto slovní spojení pochází z čínštiny a dalo by se přeložit jako dosažení cíle díky velkému úsilí. Ale žádný strach. Ke správné přípravě čaje stačí znát jen správný postup. A ten není vůbec složitý.

Co budete potřebovat:

  • konvici na čaj
  • termosku s horkou vodou nebo rychlovarnou konvici
  • kalíšky či hrnečky na čaj
  • misku na přebytečnou vodu

Postup obřadu:

1) Vodu si zahřejeme na optimální teplotu. Černé čaje mají rády vodu vařící, zelené o něco chladnější. Čajovou konvičku i hrnečky vypláchneme teplou vodou, aby se zahřály. Pro čajovníka není nic horšího, než držet v ruce ledový hrneček ve kterém čaj rychle chladne.

2) Nyní si připravíme čaj. Jeho množství by mělo odpovídat zhruba polovině objemu konvičky (vybírejte malé konvičky nebo ty větší nenaplňujte až po okraj). Čaj si vysypte na čistý bílý papír a oddělte nadrcené části. Jestliže žádné nenajdete, nadrťte si trochu čaje sami. Drcené čajinky jsou pro výslednou chuť čaje velmi důležité. Měla bych jich být zhruba 1/5 celkového množství. Čajinky nasypte na dno čajové konvice a ostatní čaj na ně.

3) Nyní čaj zalijte. První nálev trvá jen 30 sekund a nepije se. Jeho úkolem je pouze rozvinout čajové lístky, aby vynikla jejich chuť. Po třiceti vteřinách slijte všechnu vodu z konvičky do připravené misky. Důležité je vylít opravdu všechnu až do poslední kapky. Kdyby na dně konvičky zůstala loužička vody, čajové lístky by se dále louhovaly a dodaly by čaji hořkou chuť.

4) Jakmile čajovou konvičku otevřete, ukažte rozvinulé čajové lístky hostům. Je na ně krásný pohled. Čaj znovu zalijte. Louhování druhého nálevu trvá asi jednu minutu. Poté můžete čaj rozlít do připravených kalíšků či hrníčků. Opět až do poslední kapky. Z kvalitního čaje můžete připravit ještě několik dalších nálevů. Jen dobu louhování vždy prodlužte o další minutu.

5) Užívejte si tak dlouho, dokud bude čaj dobrý. Nádherné je, že každý čajový nálev chutná trochu jinak než ten předchozí a někdy jsou rozdíly opravdu úžasné! Objevujete tak vlastně chuť čaje do hloubky a to se vám u klasického pytlíčkového nikdy nepodaří.

Když se vám taková příprava čaje zalíbí, můžete se časem dopracovat i k tradičním čínským pomůckám, například k bambusovým kleštičkám k nabírání čaje či k čajovému moři. To je malý stoleček s ozdobně děrovanou deskou skrz kterou protéká přebytečné voda a vy tedy nepotřebujete první nálev slévat do samostatné mističky. Je to velmi efektní.

K dobré relaxaci nad šálkem čaje určitě patří i krásná hudba. Vybírejte podle sebe. Hrát může Beethoven, Shakira i autentický čínský orchestr. Důležité je, abyste se Vy cítili dobře. Nedbejte ani na to, že pravý čaj se pije bez dalších přísad. Dopřejte si bez výčitek trochu medu, smetany či koření.

Vždyť tyhle nádherné chvíle patří jen a jen vám.