20. prosince 2022
Kategorie: Zdraví

Ryby by měly mít v našem jídelníčku pravidelné místo

Všichni víme, že strava ovlivňuje naše celkové zdraví. V našem jídelníčku by měly mít nezastupitelné místo ryby. Může to být třeba losos, makrela, tuňák, sardinka nebo třeba slaneček.

Všechny druhy obsahují velké množství omega-3 mastných kyselin. Ty mají, v našem zdraví, velmi důležitou roli. Především ovlivňují zdraví mozku – zlepšují nám paměť, stabilizují naši náladu, fungují jako prevence proti depresím. Kromě toho chrání kůži, fungují jako prevence makulární degenerace, která souvisí se zrakem, posilují imunitní systém, snižují hladinu škodlivého cholesterolu, zlepšují zdraví kostí. Také pozitivně ovlivňují vývoj plodu během těhotenství. Rybí tuk pomáhá snižovat hladinu škodlivého cholesterolu v těle a je to dokonalá prevence proti kardiovaskulárním chorobám.

Co všechno ryby poskytují?

Kromě omega-3 mastných kyselin jsou to plnohodnotné bílkoviny. Ty se kvalitou vyrovnají masu ostatnímu. Tyto bílkoviny jsou pro naše tělo velmi lehce stravitelné. Chceme-li brát rybí maso jako zdroj bílkovin, měli bychom volit ryby méně tučné – tresku nebo candáta. Vyšší obsah omega-3 mastných kyselin mají ryby tučnější – losos. Rybí maso poskytuje také prospěšné tuky.

Jejich množství se však liší podle druhu ryby. Více jich mají ryby, které žijí ve studených vodách. Malé množství mají ryby sladkovodní. Velké množství nenasycených mastných kyselin nabízejí některé druhy mořských ryb. Patří mezi ně tuňák nebo makrela. Mezi sladkovodními hrají prim úhoř nebo pstruh. Rybí maso obsahuje také vitamíny A, některé ze skupiny B a D. Kombinace vitamínů A a D má důležitou roli pro tvorbu kostní tkáně a funguje jako prevence proti osteoporóze. Nezastupitelné místo mají také minerály. Vítaným je zinek, selen, jód, draslík nebo vápník.

Inspiroval vás článek? Řekněte o něm přátelům: