21.6.2019
Kategorie: Gastronomie

Šestero podob tradičního pokrmu sushi

Sushi je tradiční japonské jídlo obvykle v podobě kolečka či válečku z rýže a ryby obaleného řasou. V našich restauracích se už s tímto neobvyklým pokrmem můžete potkat docela často. Určitě proto neuškodí malá exkurze do podob a tvarů sushi, která vám pomůže vyznat se v japonských jídelních lístcích.

Kulaté sushi

Nejčastější podoba sushi, vždyť kdo by neznal malá barevná kolečka padnoucí přesně do pusy? Ale není sushi jako sushi a o těch kulatých to platí jakbysmet!

Až dostanete svoje sushi na talíř, dobře si ho prohlédněte. Leží před vámi kolečko, jehož vrchní vrstvu tvoří řasa, prostřední rýže a celé se to obtáčí kolem lákavě vypadajícího jádra? Gratulujeme, dostali jste maki sushi. Výhodou tohoto druhu sushi je, že velmi dobře drží pohromadě. Poradí si s ním tedy i začátečníci.

Jeho podobně vypadající bratříček se jmenuje sushi uramaki. Tady ale tvoří krajní vrstvu rýže, kterou ještě esteticky založení Japonci obalují ve směsi nejrůznějších zrníček a oříšků. Sushi uramaki se v ruce rozpadá o poznání ochotněji, než maki sushi. Začátečníkům proto nedoporučujeme namáčet ho do omáčky!

Kulaté sushi můžete jíst rukou i hůlkami. Podle toho, co vám bude více vyhovovat.

Sushi ve tvaru válečku

I v této skupině najdete dva velmi podobné druhy. Co všechno nedokáže jeden proužek řasy! Ale pěkně popořadě.

Typičtějším představitelem této skupiny je gunkan maki sushi. Vypadá totiž velmi efektivně. Na talířku vám přinesou ručně vytvarovanou šištičku rýže ozdobenou plátkem ryby či zeleniny. A celé sushi ještě uprostřed obtáčí proužek zelené řasy nori. Krásný pohled.

Nigiri sushi se od výše popsaného liší právě absencí onoho proužku řasy. Zato vám ho ale často ozdobí lžičkou kaviáru nebo jinou pochutinou.  Co myslíte, je lepší řasa nebo kaviár?

Gunkan maki sushi a nigiri sushi můžete konzumovat hůlkami nebo prsty. Začátečníkům doporučujeme spíše to druhé. Nebojte se, je to zcela v pořádku, Japonci to doma dělají také tak. Ale prosíme, za žádných okolností nenamáčejte válečkovité sushi do sójové omáčky. Strašně rádo se v ní rozpadá. A japonský faux-pas je na světě.

Kornoutkové sushi

Zvané také temaki. Jeden druh, naštěstí. Je to takové sushi do ruky a můžete z něj ukusovat, což se u ostatních druhů nesmí. Nejde o nic jiného než o kornoutek z řasy naplněný ochucenou rýží a rybím masem či zeleninou. Japonský fast-food, chcete-li.

Sushi salát

V jídelním lístku ho najdete pod honosným názvem sashimi sushi. Na stůl pak dostanete dvě velké misky – jednu s rýží a druhou s rybou a mořskými plody a také velkou spoustu malých mističek s wasabi a nejrůznějšími druhy omáček, do kterých můžete jednotlivá sousta namáčet.

Sashimi sushi jíme zásadně hůlkami. Nebo můžete zkusit požádat obsluhu o příbor. Nevypadá to sice tak efektně, ale je to rozhodně lepší, než jíst sashimi sushi rukama. Věřte nám, Japonci by vás považovali za nevychované prasátko!

Inspiroval vás článek? Řekněte o něm přátelům:
Štítky:, ,