29. září 2021
Kategorie: Gastronomie

Recepty na lehké obědy – pro rodinu a přátele

Tyto recepty na lehké obědy jsou jako stvořené pro rodinná setkání i dlouhé obědy s přáteli, kdy si při jídle ještě příjemně poklábosíte. Vypadají velice chutně a navíc dobře, takže se mohou prezentovat i na speciální příležitosti.

Teplejší počasí je inspirující pro vytvoření lehkých a vyvážených jídel

A načasování je perfektní. Bez pochyby se mnoho z vás sejde tento nebo příští víkend s přáteli, abyste si společně vychutnali krásné počasí a vynikající jídlo. Je i vaše touha, nestát u vaření dlouhé hodiny, i přesto předložit dokonalé menu? Pak jste tu správně, protože již za malou chvíli, se dozvíte, co na zub.

Nicméně ani v dlouhých zimních večerech, není nutné do sebe soukat tučná a vydatná jídla. Vezměte v úvahu, že nadbytečné kilogramy se shazují špatně. Držte se našeho společného cíle, kterým je nejjednodušší postup a vyváženost surovin.

Chřest na česneku, bobkovém listu a citrónu

Toto jídlo lze také připravit předem. Můžete jej podávat na plechu přímo z trouby.

Složení:

  • 4 svazky chřestu
  • 8 bobkových listů
  • 6 stroužků česneku
  • 1 citrón
  • 2 lžíce řepkového oleje

Postup:

Vložte všechny ingredience dohromady do pekáče. Česnek podrťte a z citrónu použijte jen šťávu a nastrouhanou kůru. Pečte v předehřáté troubě asi na 180 – 200 ° C po dobu 8 minut. Nechte vychladnout, ale není to podmínkou. Jen je to se studeným dresinkem lepší.

Nakládaná zelenina s ricottou a koriandrovými semínky

Na toto jídlo lze použít mnoho různých sezónních druhů zeleniny, ale jen se ujistěte, že je v pořádku. Jde o jejich texturu. Tenké plátky nakládané zeleniny v kombinaci se smetanou a domácí ricottou nemá konkurenci. Ozdobte spoustou hrachových výhonků nebo jiných užitečných bylinek.

Složení:

Nálev

  • jablečný ocet dle velikosti nádoby
  • 100 g krupicového cukru
  • 2 x badyán
  • 1 lžička kmínu, fenyklu, hořčičného semínka
  • kůra z půlky pomeranče
  • 1 malá červená chilli paprička
  • 1 lžička soli

Pro nakládanou zeleninu

  • 8 ks plátků od každého – červená řepa, mrkev, fenykl

Na ricottu:

  • 2 litry plnotučného mléka
  • 1 lžička soli
  • 60 ml octa
  • šťáva z poloviny citrónu

Postup:

Recept na nakládání je o rovnováze cukru, octa a soli. S použitým kořením se dá experimentovat.

Všechny suché přísady dejte na pánev na střední teplotu. Když koření začne uvolňovat vůni, přidejte cukr a ocet. Zredukujte objem, což bude trvat asi 30 minut.

Oloupejte mrkev a červenou řepu. Nakrájejte veškerou zeleninu, na co možná, nejtenčí plátky. Přidejte do teplého nálevu. Před použitím nechte 30 minut louhovat.

Výroba ricotty je snadná

Trik spočívá v použití plnotučného mléka prémiové kvality, pokud možno bio. Přiveďte mléko k varu a nezapomeňte jej promíchat, protože se může snadno zachytit na dně hrnce. Přidejte ocet, sůl a citron – odstraňte z tepla. Nechte vychladnout asi 20 minut, než naberete tvaroh do sítka lemovaného mušelínem (postačí i jakákoliv jiná čistá tenká tkanina).

Okraje materiálu ukotvěte tak, aby mohl tvaroh stékat a vytvořit dole nashromážděnou tekutinu. Servírovat můžete lehce nedbale, jen tak lehce položené kousky zeleniny včetně ricotty.

Nezapomeňte, že pokud zeleninu na talíř vhodíte, červená řepa zničí vaše stolování. Její barva nejde z ničeho dolu a nebude to vypadat ani hezky, když se zacáká také talíř.

Inspiroval vás článek? Řekněte o něm přátelům: