Jak na dobrou kávu doma? Možností je spousta
Plošné zavedení povinných home office přineslo spoustě lidí nečekaný problém. Namísto kvalitního espressa z kanceláře, nebo třeba z kavárny, která je po cestě do práce, jsou najednou odkázáni na domácí výrobu kávy. A ruku na srdce, většina z nás na něco takového není připravena. Instantní káva se vyrábí z nejméně kvalitních zrn a její chuť je tradičně hrozná. Jaké tedy máme domácí alternativy? Naštěstí jich je spousta.
Moka konvička
Jednoduchý princip vaření kávy za pomoci tlaku vodní páry je znám už skoro celé století. Naše babičky jim říkají „bialetky“ na počest italské firmy, která na ně měla v polovině minulého století monopol. Káva z moka konvičky je chuťově podobná oblíbenému espressu. Káva z moka konvičky je za pár minut hotová, jen musíte ohlídat, aby se kávová sedlina nezačala připalovat. Kvalitní konvička pro dvě porce kávy vás vyjde zhruba na pět set korun, „rodinná“ konvice na čtyři porce zhruba na dvojnásobek.
French press
Příprava kávy ve French pressu je ještě jednodušší. Kávu jednoduše zalijete vodou a po pár minutách stlačíte sítko. Přestože byste podle názvu předpokládali, že French press pochází ze země Galského kohouta, ve skutečnosti má kořeny v Itálii. Velkou výhodou French pressu je, že úplně stejným postupem v nádobě připravíte také kvalitní sypaný čaj. Jen je třeba při změně nápojů nádobu pořádně vyčistit. Kvalitní French press o objemu kolem 300 mililitrů koupíte za zhruba tři až čtyři stovky.
Kromě dvou výše uvedených způsobů můžete doma také zkusit kávu uvařit:
- Na turecký způsob ve speciální kónické nádobě zvané džezva. Její cena začíná na 300 Kč
- Filtrovanou či překapávanou. Dripper na filtrování stojí zhruba 100 Kč, jednorázový filtr pak zhruba jednu až dvě koruny.
- Z vacuum potu. Tady budete muset sáhnout do kapsy hlouběji, kvalitní vacuum pot vás vyjde nejméně na 2 tisíce.