18. srpna 2021
Kategorie: Gastronomie, Jak vyrobit

Vyrobte si vlastní domácí osvěžující limonády ze zdravého ovoce a bylinek

Sodovka je v létě tím nejlepším osvěžením. Perlivé bublinky příjemně lechtají na jazyku, a když k nim navíc přidáte i vámi oblíbenou příchuť, jistě si přijdete na své.

Dnešní limonády nakoupené v obchodech obsahují velké množství cukru – konkrétně fruktóz. Mimo jiné jsou tu obsaženy i další umělé přísady a konzervanty.

Základ:

  • 1/2 hrnku cukru
  • 1/2 šálku vody
  • špetka soli
  • může a nemusí být sycená voda

Postup:

Začněte tak, že vodu s cukrem přivedete k varu. Tím se vytvoří jednoduchý svařený sirup. Následně přidejte špetku soli. Součástí soli jsou elektrolyty, které jsou pro doplnění hydratace důležité. Zvláště poté, když prospěšné látky ztrácíme pocením.

Další volitelné ingredience:

  • ovoce nebo zelenina či společně
  • nahrubo nasekané bylinky nebo hmoždířem podrcené listy

Ať se již rozhodnete pro první nebo druhou variantu či nějakou společnou alternativu, vždy je potřeba přivést sodu s ostatními surovinami k varu na cca 20 minut. Poté ochlaďte, sceďte a uchovávejte v ledničce 4 – 5 dní.

Inspirace na ověřené kombinace drinků:

Grep s mátou

Přidejte půl šálku šťávy z grepu a smíchejte s několika lístky čerstvé máty. Místo grepu lze i citrón.

Borůvka s bazalkou

Rozmačkejte cca půl šálku borůvek a smíchejte s několika lístky bazalky. Pokud nemáte borůvky, s bazalkou skvěle chutnají také pokrájené broskve.

Ananas s koriandrem

Tato příchuť převzala vůni ze svíček. Půl šálku ananasu na kostky na lžičku lístků koriandru smíchejte se základem (cukr, voda, sůl).

Jahody s okvětními plátky růží

Šálek pokrájených jahod spárujte se stejným poměrem okvětních plátků růží. Co růže, to trochu jiná chuť, tak vzhůru na plno báječných variací!

Kokos s limetkou

Běžnou vodu nahraďte kokosovou a přidejte půl šálku měsíčků z limetky.

Čajová příchuť

Uvařte 12 sáčků čaje s vodou, aby z něj byl velmi silný čaj. Poté přidejte cukr a pokud chcete, tak i citrón. Můžete dát pár lístků meduňky nebo bazalky.

Ostružiny s limetkou

Rozmačkejte šálek ostružin a přidejte lžíci nastrouhané limetkové kůry.

Řepa s bazalkou

Nakrájejte šálek čerstvé řepy a přidejte lžíci čerstvé bazalky.

Pokud toužíte po perlivé limonádě je potřeba na půl šálek ovocného sirupu dolít sycenou vodu. Na vrch si dopřejte led.

Inspiroval vás článek? Řekněte o něm přátelům: