15. září 2021
Kategorie: Lifestyle

Stolujte a stravujte se jako Francouzi: lehce a s grácií

O Francouzích je známo, že jsou elegantním národem, který si umí dopřát lahodné, přesto lehké jídlo a zapít jej kvalitním vínem. S naším menu, které jsme pro vás připravili objevíte, že pocit sytosti můžete mít i se zdravějšími jídly, než jste konzumovali doposud!

Ať se již nacházíte přímo na jihu Francie nebo vlastní zahradě – užijte si slunečné a teplé dny k tomu, že se najíte z čerstvých surovin. Jejich výživová hodnota předčí vaše očekávání.

Chcete-li dokonale sladit tyto francouzské recepty i s krásným prostředím, bude pro to potřeba něco učinit – krásně prostřít i naservírovat.

Důležité jsou také ozdoby, které zkrášlí váš stůl

Skvěle se hodí malé lahvičky naplněné jasmínem a sklenice s kapradinami nebo bylinkami. To vše vytváří skvělé neformální prostředí. Neopomeňte ani karafy a plátěné sáčky.

Pro uvolněné letní stolování je nejlepší udržet prosté nastavení – pomáhá to hostům cítit se přirozeně. Volně vázaný ubrousek perfektně sedí bez potřeby formálnějšího kroužku na ubrousky a vedle něj lze umístit barevný jedlý fík, který můžete okusovat mezi chody.

Jídla odkazují na provence styl

Je to regionální klasika, která neomrzí. Ať už jde o křupavou palačinku z cizrnové mouky obohacenou nasekaným rozmarýnem a artyčoky nebo zelenou petrželku a citronovou kůru – tato kombinace je osvědčená a patří do národních delikates.

Nebo upečená řeřicha a suflé s rokfórem, nadchne i ty nejmlsnější jazýčky. Hlavní chod může být v podobě pečeného kuřete, odlehčen salátem a podáván s pečenými bramborami a jako dezert meruňkový koláč.

Mezi další rychlé a chutné recepty můžeme zařadit také ředkvičky s bylinkovým máslem.

Zde je recept:

  • 150 g povoleného másla
  • hrst čerstvě nasekaného kopru
  • 2 lžíce mořské soli
  • jemně nastrouhaná kůra z 1 citronu
  • 2 svazky ředkviček
  • malý bochník žitného chleba nakrájeného na plátky

Postup:

  1. Máslo a kopr vyšlehejte dohromady. V samostatné misce smíchejte sůl a citronovou kůru.
  2. Ředkvičky dobře omyjte a slijte, odstraňte všechny listy.
  3. Ředkvičky podávejte na talíři vedle bylinkového másla, citronové soli a nakrájeného žitného chleba.
  4. Zde vidíte, že nápadů na lehčí a snadněji stravitelnější jídla nejsou vůbec těžkou úvahou, stačí jen najít odvahu, vydat se novou, dosud neprobádanou cestou.
Inspiroval vás článek? Řekněte o něm přátelům: