27.9.2019
Kategorie: Gastronomie

Trojobal: Odkud se vzal a jaké existují jeho varianty?

Obalované a následně smažené potraviny patří nejoblíbenějším hlavním jídlům Čechů a neexistuje restaurace, která by neměla ve své nabídce řízek nebo smažený sýr (i veganské restaurace nabízí různé alternativy). Mnoho Čechů považuje trojobal za speciální českou vychytávku, což není úplně tak pravdou.

Poprvé se trojobal objevil v Rakousku

Obalované kousky masa znali již staří Řekové, kteří je, a to vážně, obalovali v plátcích zlata. Obalování ve zlatě od nich převzali další občané z vyšších vrstev a teprve až v roce 1514 byl vydán zákon, který obalování masa ve zlatě zakazuje. Náhrada, v podobě strouhanky, na sebe nenechala dlouho čekat. Maso obalené ve strouhance si velice oblíbil Václav Radecký, který do strouhanky přimíchával parmazán. Takto upravený řízek si velice oblíbil císař Franz Josef I a okamžitě jej zařadil do svého jídelníčku. V Rakousku se v té době již k obalování používala mouka a vejce.

Ovšem císařská kuchyně nebyla vybavená tak, jak Václav Radecký předpokládal, parmazán byl nedostatkové zboží. Šéfkuchař se nebál riskovat a obalil řízek v mouce, vejci a strouhance a osmažil. Císaři takto upravené maso zachutnalo a řízek byl na světě. Ovšem výraz vídeňský řízek lze použít pouze pro plátek z telecího masa.

Jiné alternativy trojobalu

Západnímu světu vládne zdravý životní styl a lidé začali vymýšlet zdravější alternativy trojobalu. Jiní jen rádi experimentují a touží si trojobal obzvláštnit.

Zdravější variantou obalovaných pokrmů je vynechat smažení a využít troubu. Přepálený olej s sebou přináší mnoho zdravotních rizik.

Výměna mouky a strouhanky za zdravější alternativy je také stále více oblíbená. Mouku můžete nahradit škrobem a na strouhanku použít kukuřičnou mouku nebo rozdrcené cornflakes.

Je zvykem vejce trochu přisolit, ale nic vám nebrání do něj přimíchat oblíbené koření, česnek nebo chilli. Záleží jen na vaší fantazii.

Co vše se dá obalit?

Možná byste nevěřili, co vše se dá obalit. Každý zná naklepané maso, různé alternativy sýrů, počínaje klasickým „smažákem“, obalovaným hermelínem, ale také obalovaný balkánský sýr nebo olomoucké syrečky. Oblíbené jsou také obalované houby, včetně žampiónů, květák, brokolice, plátky celeru, cukety, patizonu nebo tofu.

Mezi méně obvyklé varianty patří obalovaná kopřiva, bezové květy nebo obalované plátky houskového nebo bramborového knedlíku a palačinky na slano v trojobalu.

Inspiroval vás článek? Řekněte o něm přátelům: