19. března 2021
Kategorie: Gastronomie

Vychutnejte si Velikonoce (nejen) s velikonoční nádivkou

I když letošní Velikonoce budou trochu jiné, než jsme běžně zvyklí, na kulinářské zážitky se naštěstí žádná omezení nevztahují. Přinášíme vám proto recept na velikonoční nádivku s uzeným masem, ze které vám jedna porce určitě stačit nebude.

Na přípravu nádivky budete potřebovat:

  • 400 g uzené krkovice
  • 4 ks vajec
  • 6 ks housek
  • 50 g másla
  • 250 ml plnotučného mléka
  • 100 g petrželky
  • sůl, pepř
  • muškátový květ

Postup:

  1. Uvařenou uzenou krkovici nakrájíme na menší kousky. Starší housky nakrájíme na kostičky a přelijeme mlékem.
  2. Po chvilce vymačkáme přebytečné mléko a housky přidáme k nakrájenému masu.
  3. Směs osolíme, opepříme, přidáme špetku muškátového květu a nasekanou petrželku. Nasekané petrželky můžete klidně přidat více, v nádivce je výborná.
  4. Poté oddělíme žloutky od bílků a žloutky smícháme s ostatními surovinami. Z bílků vyšleháme tuhý sníh a lehce vmícháme do hotové směsi.
  5. Nádivku rozprostřeme do máslem vymazané formy a pečeme v předehřáté troubě na 190 °C cca 30-40 minut do zlatova.
  6. Při podávání posypeme nasekanou petrželkou. Najdeme-li na jaře mladé kopřivy, můžeme je použít místo nasekané petrželky. Do nádivky se skvěle hodí i nasekané mandle, které do směsi vmícháme společně s kořením.
Inspiroval vás článek? Řekněte o něm přátelům: