08. května 2020
Kategorie: Gastronomie

Chléb nemusí být obyčejným pokrmem

Chléb je neodmyslitelnou součástí jídelníčků většiny národů V různých obměnách se s ním setkáte téměř kdekoliv. V posledních letech i Češi objevují různé příchutě a typy chlebů, i když mnoho z nich je stále věrných pšeničné klasice. Vyzkoušejte i vy jiné varianty chlebů a připravte rodině nevšední pohoštění.

Focaccia s česnekem, rozmarýnem a fazolemi

Ingredience:

Těsto:

  • 450 g mouky na pečení chleba
  • 5 g soli
  • 5 g droždí
  • 300 ml teplé vody cca 40 až 45 ° C
  • 125ml – 150ml extra olivový olej

Náplň:

  • 4-6 stroužků česneku, nakrájený na polovinu podélně
  • 1/2 šálku loupaných čerstvých fazolí
  • Snítky rozmarýnu
  • Mořská sůl

Postup:

  1. Vložte mouku, sůl, droždí do velké mísy a nalijte vodu, hnětejte po dobu 5 minut. Těsto by mělo být měkké, volné a lepivé.
  2. Do misky přidejte 75–100 ml olivového oleje, přidejte těsto a vmíchejte olej do těsta.
  3. Složte vnější okraje těsta do středu, vložte ho do misky a poté zakryjte každý povrch olivovým olejem. Zakryjte a nechte 2 hodiny při pokojové teplotě.
  4. Přeložte těsto znovu a vnější okraje přesuňte. Těsto opatrně vytáhněte a vložte do pečící formy na pečící papír.
  5. Prsty zatlačte do těsta, aby v těle zůstaly pevné vroubky, do nich vložte plátky česneku, rozmarýn a loupané široké fazole a pokapejte olivovým olejem.
  6. Nechejte působit 40 minut nebo dokud nevystoupí. Posypte solí.
  7. Pečte 10 minut, poté otočte podnos a pečte dalších 10 minut.
  8. Vyjměte z trouby a pokapejte olivovým olejem. Focaccia se nejlépe podává teplá.

Ořechový chléb

Ingredience

  • 125 g vlašských ořechů
  • 15 g čerstvého nebo 1 ½ lžičky sušeného droždí
  • ½ lžičky cukru
  • ¼ šálek teplé vody
  • mléko
  • 350 g mouky
  • 1 lžička mořské soli
  • 150 ml zakysané smetany
  • 1 vejce z volného výběhu

Postup:

  1. Předehřejte troubu na 220 ° C. Pražte vlašské ořechy na plechu na pečení asi 5 minut.
  2. Smíchejte droždí, cukr a teplou vodu v malé misce, poté droždí rozdrťte vidličkou a odložte na 5 až 10 minut.
  3. Mezitím zahřejte 250 ml mléka a odložte stranou. Smíchejte mouku, sůl a vlašské ořechy v misce a rozmixujte, přidejte směs kvasnic. Kombinujte teplé mléko a zakysanou smetanu. S mixérem nastaveným na nízkou rychlost postupně vmíchejte zakysanou smetanu a mléko do mouky, abyste vytvořili měkké těsto.
  4. Otočte těsto na pomoučený povrch a jemně ho hněte 8 minut. Promíchejte mísu trochou oleje a vraťte těsto. Těsto obtočte kolem misky, aby se natřelo olejem, a potom přikryjte. Ponechejte na teplém místě až do zdvojnásobení objemu, 30–35 minut.
  5. Těsto znovu otočte na pomoučený povrch a jemně ho hněte po dobu 2 minut. Tvarujte do 2 baget a nechte vstát na pekáčku, poprášené moukou v místě bez průvanu po dobu 10-15 minut. Mezitím troubu předehřejte na 220 ° C. Vejce smíchejte s 1 polévkovou lžičkou mléka a lehce potřete bochníky.
  6. Pečte po dobu 10 minut, poté snižte teplotu na 180 ° C a pečte dalších 15 minut. Před podáváním vyklopte a nechte jej úplně vychladnout.
Inspiroval vás článek? Řekněte o něm přátelům: