
Chléb nemusí být obyčejným pokrmem
Chléb je neodmyslitelnou součástí jídelníčků většiny národů V různých obměnách se s ním setkáte téměř kdekoliv. V posledních letech i Češi objevují různé příchutě a typy chlebů, i když mnoho z nich je stále věrných pšeničné klasice. Vyzkoušejte i vy jiné varianty chlebů a připravte rodině nevšední pohoštění.
Focaccia s česnekem, rozmarýnem a fazolemi
Ingredience:
Těsto:
- 450 g mouky na pečení chleba
- 5 g soli
- 5 g droždí
- 300 ml teplé vody cca 40 až 45 ° C
- 125ml – 150ml extra olivový olej
Náplň:
- 4-6 stroužků česneku, nakrájený na polovinu podélně
- 1/2 šálku loupaných čerstvých fazolí
- Snítky rozmarýnu
- Mořská sůl
Postup:
- Vložte mouku, sůl, droždí do velké mísy a nalijte vodu, hnětejte po dobu 5 minut. Těsto by mělo být měkké, volné a lepivé.
- Do misky přidejte 75–100 ml olivového oleje, přidejte těsto a vmíchejte olej do těsta.
- Složte vnější okraje těsta do středu, vložte ho do misky a poté zakryjte každý povrch olivovým olejem. Zakryjte a nechte 2 hodiny při pokojové teplotě.
- Přeložte těsto znovu a vnější okraje přesuňte. Těsto opatrně vytáhněte a vložte do pečící formy na pečící papír.
- Prsty zatlačte do těsta, aby v těle zůstaly pevné vroubky, do nich vložte plátky česneku, rozmarýn a loupané široké fazole a pokapejte olivovým olejem.
- Nechejte působit 40 minut nebo dokud nevystoupí. Posypte solí.
- Pečte 10 minut, poté otočte podnos a pečte dalších 10 minut.
- Vyjměte z trouby a pokapejte olivovým olejem. Focaccia se nejlépe podává teplá.
Ořechový chléb
Ingredience
- 125 g vlašských ořechů
- 15 g čerstvého nebo 1 ½ lžičky sušeného droždí
- ½ lžičky cukru
- ¼ šálek teplé vody
- mléko
- 350 g mouky
- 1 lžička mořské soli
- 150 ml zakysané smetany
- 1 vejce z volného výběhu
Postup:
- Předehřejte troubu na 220 ° C. Pražte vlašské ořechy na plechu na pečení asi 5 minut.
- Smíchejte droždí, cukr a teplou vodu v malé misce, poté droždí rozdrťte vidličkou a odložte na 5 až 10 minut.
- Mezitím zahřejte 250 ml mléka a odložte stranou. Smíchejte mouku, sůl a vlašské ořechy v misce a rozmixujte, přidejte směs kvasnic. Kombinujte teplé mléko a zakysanou smetanu. S mixérem nastaveným na nízkou rychlost postupně vmíchejte zakysanou smetanu a mléko do mouky, abyste vytvořili měkké těsto.
- Otočte těsto na pomoučený povrch a jemně ho hněte 8 minut. Promíchejte mísu trochou oleje a vraťte těsto. Těsto obtočte kolem misky, aby se natřelo olejem, a potom přikryjte. Ponechejte na teplém místě až do zdvojnásobení objemu, 30–35 minut.
- Těsto znovu otočte na pomoučený povrch a jemně ho hněte po dobu 2 minut. Tvarujte do 2 baget a nechte vstát na pekáčku, poprášené moukou v místě bez průvanu po dobu 10-15 minut. Mezitím troubu předehřejte na 220 ° C. Vejce smíchejte s 1 polévkovou lžičkou mléka a lehce potřete bochníky.
- Pečte po dobu 10 minut, poté snižte teplotu na 180 ° C a pečte dalších 15 minut. Před podáváním vyklopte a nechte jej úplně vychladnout.