Gazpacho: španělská polévka, kterou nemusíte vařit
Andalusii najdete na samém jihu Španělska a patří mezi nejteplejší oblasti Evropy. V letních měsících tu teploměry běžně ukazují více než 40 °C ve stínu, a stínu si tu navíc příliš neužijete. A tak není divu, že místním obyvatelům se přes léto obvykle nechce vařit. I proto dala Andalusie světu polévku gazpacho (čti „gazpačo“), pokrm, který se servíruje s ledem. Kromě toho se tato zeleninová polévka nevaří, jde vlastně o rozmixovaný zeleninový salát. Připravit gazpacho naštěstí není žádná věda, a tak si tento oblíbený pokrm snadno připravíte i doma.
Mezinárodní den polévky gazpacho
V České republice paradoxně gazpacho do povědomí zapsali Britové. Právě z Velké Británie totiž pochází populární sitkom Červený trpaslík, který se stal i díky perfektnímu dabingu a citlivému překladu kultovním. A tak čeští fanoušci slaví na počest jedné z postav seriálů 25. listopadu Mezinárodní den polévky gazpacho. Španělé přitom této polévce přidělili 21. červen, což dává větší smysl. Polévka gazpacho je totiž ideální pokrm pro horké dny, které obvykle na konci června přicházejí.
Pár druhů zeleniny a mixér
Příprava gazpacha není žádná velká věda, potřebujete jen několik základních surovin:
- Hodně zralá červená rajčata, měla by být na omak měkká
- Středně hořké zelené papriky, v Čechách však obvykle dostanete jen jednu odrůdu, která se na polévku také hodí
- Hodně zralá okurka
- Olivový olej, česnek a cibule
Recepty z různých oblastí Andalusie se od sebe mírně liší, obvykle v nich však ještě naleznete šťávu z citronu, vinný ocet a několik druhů koření, které můžete dle chuti do polévky přimíchat. Rajčata byste měli na minutku či dvě vložit do horké vody, aby se vám snáze loupala. Zeleninu pak vložíte do mixéru, rozmixujete a případně dochutíte kořením. V Andalusii se zelenina obvykle mixuje s ledem a polévka se dává vychladit do lednice. Servíruje se s krutony, v horkých dnech i s kostkami ledu.