26. ledna 2018
Kategorie: Gastronomie, Zdraví

Jaké zdraví prospěšné látky obsahuje ovoce?

Ovoce má pro zdraví člověka velký význam, protože obsahuje spoustu tělu prospěšných látek, které konzumací ovoce získáváme. Jaké to jsou především?

Sacharidy

Sacharidy jsou v plodech nejčastěji obsaženy ve formě glukózy (hroznový cukr), fruktózy (ovocný cukr) a sacharózy (řepný cukr). Ve zralém ovoci tvoří všechen cukr glukóza a fruktóza. Organické kyseliny jsou v našem ovoci nejvíce zastoupeny kyselinou jablečnou. V některých plodech hrušek převládá kyselina citrónová. V drobném ovoci převládá kyselina citrónová nad kyselinou jablečnou.

Třísloviny

Třísloviny způsobují svíravou chuť ovoce. Vlastní chuť plodu je ovlivněna vzájemným poměrem množství cukru, kyselin a tříslovin. Vyšší obsah tříslovin má brusinka, dříň, aronie a jeřáb. Vonné látky dávají plodům vůni. Jsou to estery kyselin, aldehydů a silic. Nejvíce vonných látek má maliník.

Minerální látky

Minerální látky se hojně, ale v různém zastoupení vyskytují téměř ve všech druzích ovoce. Jsou důležité pro život buňky tím, že umožňují rovnováhu iontů a acidobazickou a osmotickou rovnováhu lidském organismu.

Vitamíny

Vitamíny jsou obsaženy v jednotlivých druzích ovoce různě. Jejich obsah závisí na odrůdě, na klimatických a půdních a agrotechnických podmínkách, na stupu zralosti a velikosti plodů, na roční době, na způsobu uskladnění.  Nejvíce vitamínů obsahuje černý rybíz a jahody, z tropického ovoce kvajáva a citrusy. Nejvyšší obsah karotenu (provitamínu A) mají meruňky a broskve, z tropického ovoce mango a papája.

Netradiční ovoce je na vitamín C i na provitamín A bohatší např. rakytník, dříň a růže dužnoplodá. Důležitý je i vzácný obsah vitamínu B hlavně ve vlašských ořeších, lískových oříšcích a mandlí. Významný je rovněž obsah vitamínu K a niacinu.

Bílkoviny

Bílkovin je v ovoci málo.  Nejvíce jich obsahuje drobné ovoce (asi 1 %), nejméně jablka a hrušky (asi 0,4 %), obsah tuků je v ovoci nepatrný, zpravidla nepřesahuje 0,5% tuku. Pouze vlašské, lískové a pistáciové ořechy a mandle obsahují  50 – 67 % tuků.

Pektiny

Pektiny patří do skupiny makromolekulárních sacharidů. Jsou obsaženy nejenom v ovoci. Po stavební stránce pojí buněčné pletivo a zpevňují buněčnou tkáň. S pektinem také souvisí malý obsah methylalkoholu  v ovocných šťávách a vínech. Působení enzymů pektasa na pektin se tento odštěpuje za vzniku pektinové kyseliny. Pektin slouží jako prostředek k rosolovatění ovocných šťáv.  Nezralé ovoce má více pektinů, jehož důsledkem je zvýšený obsah methylalkoholu.

Škroby

Obsah škrobů, na rozdíl od jiných zemědělských plodin, je u ovoce nízký. U nezralých plodů (hrušky, jablka) je obsah podstatně vyšší. V období růstu plodů se zvětšuje na několik procent a při dozrávání klesne na řadově 1 %. Názorná souvislost mezi obsahem škrobu a cukrů je např. u banánu. V nezralém stavu mají až 60% škrobu. Při skladování se mění v sacharózu inventující se v jednoduché cukry (glukózu, fruktózu), takže při plné zralosti hodnota škrobů klesne zhruba na 1/4 a cukry dosáhnou zbytkové hodnoty původního obsahu škrobu.

Celková energetická hodnota ovoce je nízká, proto se ovoce úspěšně využívá při redukční dietě a při některých onemocněních. Průměrný obsah vody se v ovoci pohybuje v rozmezí 75 – 95 %.

Inspiroval vás článek? Řekněte o něm přátelům: