06. května 2021
Kategorie: Gastronomie

Lehká a chutná večere nebo oběd, to je Caesar salát

Salát Caesar je považován za nejznámější a nejoblíbenější salát na světě. A není se co divit, je velmi chutný, a ačkoliv je lehký, dokáže zasytit tak akorát. Přestože dnes existuje několik verzí tohoto proslaveného salátu, všechny spojuje jedna příjemná vlastnost, a tou je jednoduchá příprava.

Salát Caesar oslaví za tři roky už sté narozeniny. Od roku 1924, kdy spatřil světlo světa, si vydobyl mezi saláty významné, ne-li dokonce výsadní postaví. Ačkoliv o jeho vzniku existuje několik verzí, má se za to, že jeho autorem je italský kuchař Caesar Cardini, který měl v té době restauraci v mexickém městečku Tijuana. Jak to někdy bývá, pomohla všemu náhoda – Cardini nechtěl odmítnout skupinu hladových zákazníků, a proto, přestože mu docházely suroviny, improvizoval. A tak připravil první salát Caesar, který ihned sklidil velký úspěch a jehož pověst se začala rychle šířit. Receptura salátu získala během let řadu obměn, každý si tak může vybrat tu, která mu nejvíce vyhovuje.

Usnadněte si přípravu za pomoci grilu

Oblíbená variace salátu je s kuřecím masem, která jistě zasytí i všechny, kdo mají větší hlad. Pokud si navíc vezmete k ruce zdatného pomocníka, jakým je například chytrý BBQ gril se sondou BGR840 od prémiové značky Sage, připravíte maso i krutony za pár minut a během chvilky vykouzlíte oběd nebo večeři, za kterou vás pochválí celá rodina.

Ingredience:

  • 1 římský salát
  • 2 ks kuřecích prsou
  • 2 plátky toastového chleba
  • caesar dresing
  • olivový olej
  • sůl
  • pepř

Dresing:

  • 50 g majonézy
  • 50 g bílého jogurtu
  • 2 filety sardelek
  • ½ lžičky hrubozrnné hořčice
  • ½ lžičky kremžské hořčice
  • 10 g jemně strouhaného parmazánu
  • 1 stroužek česneku
  • pár kapek citronové šťávy
  • pár kapek olivového oleje

Postup

  1. Dejte rozpálit gril Sage BGR840 na 180 °C a rovnou grilovací desku umístěte dole.
  2. Během zahřívání grilu nakrájejte celý římský salát a 2 plátky toastového chleba. Na grilovací plochu dejte trochu olivového oleje a opečte krutonky z obou stran do zlatova.
  3. Jakmile máte hotové krutonky, zvyšte teplotu grilu na 210 °C.
  4. Teplotní sondu zapíchněte doprostřed nejsilnějšího místa kuřecího prsa. Na grilu nastavte pomocí ovládacích tlačítek „poultry“ a preferovaný stupeň propečení, my jsme zvolili „well done“.
  5. Jakmile zazní akustický signál, že gril dosáhl nastavené teploty, dejte maso na gril a přiklopte.
  6. Připravte dresing – všechny uvedené ingredience smíchejte v uvedeném poměru.
  7. Salát promíchejte s dresingem, přendejte na talíř a přidejte krutonky a hoblinky parmazánu.
Inspiroval vás článek? Řekněte o něm přátelům: