12. června 2025
Kategorie: Gastronomie

Nejškodlivější éčka v potravinách: Na která si dát opravdu pozor?

Éčka – pro jedny neškodné kódy na obalech, pro druhé noční můra moderního stravování. Některé jsou opravdu nevinné, jiné ale mohou představovat riziko pro zdraví. Kterým se vyhnout obloukem a proč? Máme pro vás přehled těch nejproblematičtějších.

Co jsou éčka a proč nás tolik děsí?

Éčka jsou potravinářské přídatné látky, které mají v Evropské unii své číselné označení začínající písmenem E. Můžeme je najít téměř všude – v uzeninách, pečivu, sladkostech, polotovarech nebo limonádách. Jejich účel je jednoduchý: prodloužit trvanlivost, zlepšit chuť, vůni, barvu nebo konzistenci potravin.

Některé z těchto látek jsou zcela neškodné – například vitamín C nese označení E300. Jiné jsou ale kontroverzní a v některých zemích dokonce zakázané. Problém nastává ve chvíli, kdy jejich konzumace překračuje bezpečnou mez, nebo pokud jsou konzumovány pravidelně po dlouhou dobu.

Barviva: Pozor na tyto „barevné“ éčka

Mezi nejdiskutovanější éčka patří syntetická barviva, která mohou negativně ovlivňovat lidské zdraví, zejména u dětí. Některá z nich jsou spojována s hyperaktivitou, poruchami pozornosti nebo alergickými reakcemi.

  • E102 (tartrazin) – Jasně žluté barvivo používané v limonádách, cukrovinkách a zmrzlinách. Je podezříváno z vyvolávání hyperaktivity u dětí a může způsobit alergické reakce, zejména u lidí citlivých na aspirin.
  • E110 (žluť SY) – Oranžové barvivo, které najdeme třeba v instantních polévkách nebo želatinových dezertech. Vysoké dávky mohou vyvolat žaludeční potíže a zhoršení astmatu.
  • E124 (Ponceau 4R) – Červené barvivo, které bývá spojováno s rizikem vzniku nádorů v pokusech na zvířatech.

V některých státech EU musí být potraviny obsahující tyto barviva označeny varováním, že „mohou nepříznivě ovlivnit činnost a pozornost u dětí“. Dobrá motivace číst etikety, nemyslíte?

Konzervanty, které prodlužují trvanlivost – a někdy i problémy

Konzervační látky brání množení bakterií a plísní, ale ne vždy jsou k našemu tělu milosrdné. Některé z nich mohou vyvolávat migrény, zvyšovat krevní tlak nebo být podezřelé z karcinogenního účinku.

  • E250 (dusitan sodný) – Používá se k uchování masa a uzenin. Zabraňuje růstu nebezpečných bakterií, ale zároveň může reagovat s jinými látkami v těle a vytvářet nitrosaminy, které jsou karcinogenní.
  • E211 (benzoan sodný) – Přítomný v limonádách, džemech a nakládané zelenině. V kombinaci s vitamínem C může vytvářet benzen – látku s prokázaným rakovinotvorným účinkem.
  • E220 (oxid siřičitý) – Najdeme ho například v sušeném ovoci nebo víně. Může dráždit dýchací cesty a u astmatiků způsobovat záchvaty.

I když konzervanty prodlužují životnost potravin, s naším zdravím to může být přesně naopak, pokud jich přijímáme příliš.

Umělá sladidla a jejich odvrácená strana

Umělá sladidla jsou oblíbená hlavně v „light“ produktech a u lidí, kteří se snaží snížit příjem cukru. Jenže ani zde není vše tak sladké, jak se na první pohled zdá.

  • E951 (aspartam) – Asi nejznámější sladidlo, které je přítomné v dietních nápojích, žvýkačkách či jogurtech. Je podezříváno z vlivu na nervový systém, bolestí hlavy a zhoršování depresivních stavů.
  • E954 (sacharin) – Sladší než cukr, ale s kovovou pachutí. V minulosti bylo podezříváno z karcinogenity, dnes je považováno za bezpečné v malém množství, přesto stále vzbuzuje otázky.
  • E950 (acesulfam K) – Používá se ve směsích sladidel, ale může zatěžovat ledviny a u citlivých osob vyvolávat bolesti hlavy.

Ačkoli některá sladidla mají své místo v potravinářství, rozhodně neplatí, že „méně kalorií = zdravější produkt“. Vždy záleží na celkovém složení výrobku.

A co teď? Praktické tipy, jak se éčkům vyhnout

Nemusíte se stát chemikem, abyste se ve světě éček neztratili. Stačí pár jednoduchých pravidel, která vám pomohou vybírat lépe:

  • Čtěte etikety – Všímejte si složení a vyhýbejte se produktům s dlouhým seznamem neznámých látek.
  • Sázejte na jednoduchost – Čím méně průmyslově zpracovaná potravina, tím menší šance, že obsahuje riziková éčka.
  • Vybírejte bio a lokální produkty – Ty často obsahují méně přídatných látek.
  • Dejte přednost domácí přípravě – Když si uvaříte sami, víte přesně, co jíte.

A nakonec – éčka nejsou automaticky zlo. Mnohé z nich jsou bezpečné a v přiměřeném množství nijak neškodí. Klíčem je číst etikety potravin a zdravý rozum. Takže až příště půjdete nakupovat, mrkněte na složení a vybírejte s rozvahou.

Inspiroval vás článek? Řekněte o něm přátelům: