09. června 2021
Kategorie: Gastronomie

Některé chutě prozradí, co vašemu tělu ve skutečnosti chybí

Můžete jít spát a probudit se a stále přemýšlet o tom, že máte chuť na kousek čokolády, nebo se možná budete snažit žít i jeden den bez rajčat. Tyto druhy chutí mohou znamenat, že jste ve stresu, ale podle některých výzkumníků vám mohou také chybět určité živiny.

Pikantní jídlo

Jídlo je pikantní především díky papričkám.Chilli papričky urychlují metabolismus, složka s názvem kapsaicin může zmírnit bolest kloubů a svalů a může dokonce snížit bolest při migréně. Možná je nevědomky konzumujete a ani si neuvědomujete, že se díky tomu cítíte lépe.

Hořká čokoláda

Některá tmavá čokoláda obsahuje více kofeinu než plechovka coly (asi 30 mg). Tato složka zvyšuje vaši bdělost a energii, protože stimuluje centrální nervový systém. Takže pokaždé, když se budete cítit unavení a ospalí, je normální zatoužit po čokoládě, abyste dosáhli vyšší produktivity.

Druhou možností, proč jste tak do tmavé čokolády, je to, že potřebujete hořčík. Vědci si tím stále nejsou jisti, protože existují i jiné produkty, které obsahují hořčík, například ořechy.

Arašídové máslo

Obecně je arašídové máslo nutričně bohaté. Obsahuje  složku, která se používá k výrobě léků, zejména ke snížení hladiny cholesterolu.

Mohli byste také toužit po arašídovém másle kvůli nedostatku výživy. Tento produkt je zdrojem  bílkovin, antioxidantů, tuků, železa, hořčíku a vápníku.

Led

Touha cucat led je často spojena s nedostatkem železa. Může se to stát s anémií nebo bez ní. Skutečný důvod touhy je nejasný, ale existuje názor, že žvýkání ledu může zvýšit bdělost, pokud máte nedostatek železa s anémií.

Další méně populární verzí, proč můžete mít tuto touhu, je stres a emoční problémy.

Pečivo

Pečivo má vysoký obsah sacharidů. Je snadné se cítit spokojeni po kusu koláče, protože tolik kalorií vám dodá hodně energie, rychle. Výzkum se objevil ,že touha po sacharidech je největší mezi 14:30 hodin a 17 hodinou každý den.

Také, když vaše tělo pociťuje hlad po chlebu, dortu nebo těstovinách, chybí mu chrom nebo dusík. A někteří vědci spojují chuť jíst sacharidy se špatnou náladou a stresem. Jíst dort uvolňuje hormon štěstí zvaný serotonin.

Inspiroval vás článek? Řekněte o něm přátelům: