26. května 2021
Kategorie: PR Tipy

Proč si pořídit vinotéku a jak vybrat tu správnou?

Víno chutná nejlépe s přáteli. A také vychlazené na optimální teplotu. Červené na 15 – 18 °C, bílé a růžové na 7 – 12 °C, perlivé na 8 – 10 °C a šumivé na 5 – 7 °C. No, a pokud byste náhodou „chytli slinu“ na likérové víno, servírujte ho vychlazené na 6 – 8 °C. S obyčejnou ledničkou si vystačíte pouze v případě, že pijete šampus. Jinak je jasnou volbou vinotéka. Co byste o ní měli vědět a na co se při výběru zaměřit?

Milovník vína nedá bez vinotéky ani ránu

Vytáhnete-li z ledničky láhev dobrého vína před zraky skutečného labužníka, ochotně vám vysvětlí, proč takový způsob skladování není ani trochu vhodný. Ale až poté, co se probere z mdloby, do které při takové dehonestaci lahodného moku téměř jistě upadne. Lahvinka s nápojem vytříbené chuti si zkrátka zaslouží mnohem honosnější místo než vedle gothajského salámu, plechovky s paštikou a dalších lahůdek jiné cenové skupiny. Důležitějším důvodem je ovšem ztráta na kvalitě způsobená kolísáním teplot, světla a vlhkosti.

Víno si zkrátka zaslouží místo s optimálními podmínkami. A zatímco na Moravě mají vinné sklepy, zbytek republiky si musí vystačit s domácí vinotékou. Ale jak vybrat tu správnou? Komplexního průvodce s tipy na konkrétní modely nabízí tento test vinoték na portálu compari.cz. Spoustu užitečných tipů na vás čeká i v následujících odstavcích.

Pro koho je vinotéka zbytečnou investicí?

Malou domácí vinotéku sice seženete i za méně než 2 tisíce, ale ještě než se pustíte do hledání té nejlepší, položte si otázku, zda daný spotřebič opravdu potřebujete. Někomu, kdo pije pouze krabicová nebo stáčená vína, případně jiné „patoky“ podřadné kvality, by speciální chladnička doma pouze zbytečně zabírala místo. Pro člověka s vybraným vkusem, který při výběru vína přemýšlí nad chutí a nikoliv nad cenovkou, je naopak nezbytná.

Udělejte si jasno, jakou vinotéku potřebujete

Vůbec první otázku ohledně parametrů budoucí vinotéky směřujte na druhy vína, které se v ní chystáte uchovávat. Některé spotřebiče uvnitř udržují stejnou teplotu, jiné nabízí několik chladících zón s různou teplotou, a jsou proto schopné zaručit ideální teplotu více druhům vína.

Další otázka souvisí s počtem lahví. Na trhu jsou kompaktní vinotéky (možná by se jim slušelo říkat „vinotéčky“) pro šest lahví, stejně jako majestátní kolosy, které jich ve svých útrobách pojmou mnohonásobně více – třeba i 198. Záleží tedy na tom, zda nakupujete víno „do zásoby“ a budujete soukromý archiv, nebo vždy s nákupem otálíte do chvíle, než jsou všechny láhve prázdné.

Nezapomínejte však na původní účel vinotéky. Pro jednu či dvě láhve určené k brzké konzumaci je zkrátka zbytečná. Nejlepší spotřebiče disponují špičkovými technologiemi, jako jsou například uhlíkový filtr pro eliminaci pachů či systém pro řízení vlhkosti, která by mohla proniknout do vína přes korkový uzávěr. Tyto funkce oceníte především při dlouhodobějším skladování.

Vinotéky podle typu chlazení

Z hlediska spotřeby a chladicího výkonu jsou jednoznačnou volbou kompresorové vinotéky. Důležité je, aby byl kompresor kvalitně odpružen a nepřenášel do skříně vibrace.

Cenově dostupnější, avšak méně výkonné a často až s dvojnásobnou spotřebou (běží non-stop), jsou vinotéky s termoelektrickým chladicím systémem.

Třetím typem jsou vinotéky absorpční, které nemají motor ani kompresor, chlubí se nulovou hlučností a nulovou údržbou – nehrozí u nich žádné mechanické opotřebení. Jejich nevýhodou je vysoká spotřeba energie.

Chcete se o vinotékách dozvědět ještě něco? Další praktické informace a testy nejlepších modelů na trhu najdete na compari.cz.

Inspiroval vás článek? Řekněte o něm přátelům: