01. listopadu 2020
Kategorie: Gastronomie

Recept na svatomartinskou husu s karamelizovanou cibulí

Listopadovou kulinářskou klasikou je svatomartinská husa. Její provedení s receptem od značky Lamart je zaručeným klíčem k úspěchu. Pečení husy je proces, který je dobré neuspěchat, ale během něj budete mít mnoho času ke věnování se něčemu jinému. Stačí během pečení párkrát husičku v troubě navštívit, zkontrolovat ji a podlít. O zbytek se postará teplota, kvalitní suroviny a kvalitní pekáč.

Připravte si

Recept je na přípravu 6 porcí s za dobu cca 360 minut.

Husa:

  • husa – 4 kg
  • rozmarýn – 2 lžičky
  • majoránka – 2 lžičky
  • jablka, hrušky – 500 g
  • sůl, kmín – dle chuti

Karamelizovaná cibulka:

  • Červená cibule – 1 kg
  • Sádlo z husy – 100 ml
  • Červené víno – 100 ml
  • Cukr krystal – 200 g
  • Balsamico tmavé – 200 ml
  • Sůl

Postup výroby svatomartinské husy

  1. Husu důkladně omyjeme a následně osušíme.
  2. Zevnitř i z venku ji důkladně osolíme, posypeme kmínem a vetřeme sušené bylinky. Do trupu husy vložíme dvě celá jablka případně hrušky.
  3. Vložíme ji do pekáče s varnou poklicí a necháme ji přes noc v chladu.
  4. Asi dvě hodiny před pečením husu vyjmeme z lednice a necháme stát při pokojové teplotě. Není dobré dávat maso přímo z lednice do trouby.
  5. Troubu předehřejeme na 130°C a husičku pečeme přikrytou asi 4-6 hodin. Husu pečeme prsíčky dolů a průběžně podléváme výpekem.
  6. Asi v polovině pečení husu otočíme na záda a dopékáme.
  7. Ke konci pečení odkryjeme varnou poklici a přidáme do pekáče zbylé hrušky a jablka nakrájená na kostky a společně dopečeme.

Karamelizovaná cibulka

  1. Na karamelizovanou cibuli si nakrájíme na plátky červenou cibuli.
  2. Na sádle necháme zkaramelizovat cukr do hněda, přidáme cibuli, na kterou se karamel okamžitě nabalí, a mícháme, dokud nám cibule nepustí vodu, ve které se karamel po chvíli rozpustí.
  3. Poté zalijeme vínem a balzamikovým octem a necháme odvařit. Podle chuti dosolíme.

Husu podáváme s bramborovým knedlíkem, lokšemi nebo bramborovými šiškami. Čím déle pečeme husu při nízké teplotě, tím více je po upečení krásně šťavnatá a maso jde krásně od kosti.K ovoci, které přidáme pod husu, můžeme přidat např. i sušené švestky

Produktový tip od sponzora článku Lamart

Pekáč s varnou poklicí Lamart Aroma

Hliníkový pekáč o objemu 8,5l se hodí pro přípravu hus, kachen či jiného pečeného masa. Stejně dobře v něm jde připravit i větší množství zapékaných brambor či zeleniny. Díky rozměrům 41,5 x 25,5 x 18 cm se toho do něj vejde opravdu hodně, hodí se tak spíše pro čtyř a vícečlenné rodiny. Tělo pekáče je vyrobeno z vysoce odolného hliníku a vnitřní stěna pekáče je potažena keramickým povrchem odolným proti připalování. Dno je samozřejmě zesílené, aby nedocházelo k připalování. Varná poklice je vyrobena z odolného varného skla s aroma otvorem páry pro dokonalou kontrolu vaření. Doporučená cena je 1 190 Kč.

Inspiroval vás článek? Řekněte o něm přátelům: