Recept na svatomartinskou husu s karamelizovanou cibulí
Listopadovou kulinářskou klasikou je svatomartinská husa. Její provedení s receptem od značky Lamart je zaručeným klíčem k úspěchu. Pečení husy je proces, který je dobré neuspěchat, ale během něj budete mít mnoho času ke věnování se něčemu jinému. Stačí během pečení párkrát husičku v troubě navštívit, zkontrolovat ji a podlít. O zbytek se postará teplota, kvalitní suroviny a kvalitní pekáč.
Připravte si
Recept je na přípravu 6 porcí s za dobu cca 360 minut.
Husa:
- husa – 4 kg
- rozmarýn – 2 lžičky
- majoránka – 2 lžičky
- jablka, hrušky – 500 g
- sůl, kmín – dle chuti
Karamelizovaná cibulka:
- Červená cibule – 1 kg
- Sádlo z husy – 100 ml
- Červené víno – 100 ml
- Cukr krystal – 200 g
- Balsamico tmavé – 200 ml
- Sůl
Postup výroby svatomartinské husy
- Husu důkladně omyjeme a následně osušíme.
- Zevnitř i z venku ji důkladně osolíme, posypeme kmínem a vetřeme sušené bylinky. Do trupu husy vložíme dvě celá jablka případně hrušky.
- Vložíme ji do pekáče s varnou poklicí a necháme ji přes noc v chladu.
- Asi dvě hodiny před pečením husu vyjmeme z lednice a necháme stát při pokojové teplotě. Není dobré dávat maso přímo z lednice do trouby.
- Troubu předehřejeme na 130°C a husičku pečeme přikrytou asi 4-6 hodin. Husu pečeme prsíčky dolů a průběžně podléváme výpekem.
- Asi v polovině pečení husu otočíme na záda a dopékáme.
- Ke konci pečení odkryjeme varnou poklici a přidáme do pekáče zbylé hrušky a jablka nakrájená na kostky a společně dopečeme.
Karamelizovaná cibulka
- Na karamelizovanou cibuli si nakrájíme na plátky červenou cibuli.
- Na sádle necháme zkaramelizovat cukr do hněda, přidáme cibuli, na kterou se karamel okamžitě nabalí, a mícháme, dokud nám cibule nepustí vodu, ve které se karamel po chvíli rozpustí.
- Poté zalijeme vínem a balzamikovým octem a necháme odvařit. Podle chuti dosolíme.
Husu podáváme s bramborovým knedlíkem, lokšemi nebo bramborovými šiškami. Čím déle pečeme husu při nízké teplotě, tím více je po upečení krásně šťavnatá a maso jde krásně od kosti.K ovoci, které přidáme pod husu, můžeme přidat např. i sušené švestky
Produktový tip od sponzora článku Lamart
Pekáč s varnou poklicí Lamart Aroma
Hliníkový pekáč o objemu 8,5l se hodí pro přípravu hus, kachen či jiného pečeného masa. Stejně dobře v něm jde připravit i větší množství zapékaných brambor či zeleniny. Díky rozměrům 41,5 x 25,5 x 18 cm se toho do něj vejde opravdu hodně, hodí se tak spíše pro čtyř a vícečlenné rodiny. Tělo pekáče je vyrobeno z vysoce odolného hliníku a vnitřní stěna pekáče je potažena keramickým povrchem odolným proti připalování. Dno je samozřejmě zesílené, aby nedocházelo k připalování. Varná poklice je vyrobena z odolného varného skla s aroma otvorem páry pro dokonalou kontrolu vaření. Doporučená cena je 1 190 Kč.