16.8.2019
Kategorie: Gastronomie

Víte, jak správně vybrat olivový olej?

Jste milovníky olivového oleje a při jeho používání v kuchyni s ním rozhodně nešetříte? O zdravotních účincích olivového oleje se ví již dávno a nikdo o nich nepochybuje. Ovšem není olej jako olej. Nekvalitní olivový nebo špatně uchovávaný či nesprávně použitý neobsahuje tolik výživových látek jako kvalitní a správně uskladněný olej.

Čím se řídit při nákupu olivového oleje?

Olivový olej se nehodí na smažení, ovšem je ideální pro studenou kuchyni. Jako doplněk do salátů, zálivek používejte extra panenský olivový olej. Při tepelném zpracování postačí levnější verze panenského olivového oleje.

Vybírejte podle typu obalu

Olivový olej ve skleněné láhvi je vyšší kvality než ten v plastové. Plastové lahve jsou průhledné a světlo ničí prospěšné látky v oleji (oxidace), kromě toho nejsou tolik těsnící jako skleněné láhve a mohou do nich proniknout škodlivé látky. Jako bonus šetříte životní prostředí a tónovaná skleněná láhev se bude ve vaší kuchyni vyjímat mnohem lépe.

Zkontrolujte datum lisování

Datum lisování je u výběru olivového oleje velice důležitý. Pokud ho na etiketě nenajdete, vraťte olej okamžitě do regálu. Čím je olej mladší, tím má lepší chuť a obsahuje všechny zdravé živiny. Postupem času olej ztrácí svou osobitou chuť a jeho výživové hodnoty klesají. Olej, který má datum lisování starší než dva roky, raději nekupujte.

Důležitá je acitidita oleje

Acidita (kyselost) je u olivového oleje také důležitá. Čím vyšší aciditu olej má, tím je jeho kvalita horší. Acidita extra panenského oleje by neměla přesáhnout 0,8. Panenský olej mívá kolem 2,0.

Pozor na pokrutiny

Divíte se, že někdo utrácí za olivový olej hodně peněz, když vy kupujete mnohem levněji? Je velice pravděpodobné, že kupujete olej vyrobený z pokrutin, což je odpad, který vzniká při lisování oleje. Na koupi olivového oleje se nevyplatí šetřit, pokud si ho chcete opravdu vychutnat.

Inspiroval vás článek? Řekněte o něm přátelům: