21. února 2020
Kategorie: Gastronomie

3 chutné způsoby, jak vylepšit recepty pro zdravější stravování

Chcete vařit zdravěji, ale odrazuje vás chuť zdravých pokrmů? Odborníci na výživu vyvinuli mnoho technik a triků, které vám mohou pomoci upravit recepty pro zdravější stravování – a výzkum, uveřejněný známou klinikou Mayo, založený na důkazech nám říká, že také chutnají skvěle.

1. Zůstaňte pozitivní

Odborníci na výživu často doporučují začít s některými novými recepty, které vám pomohou začít zdravější stravovací cestu. Brzy budete ale dostatečně důvtipní, abyste také přeměnili oblíbené recepty na zdravější verze.

Pamatujte: „Zdravější“ neznamená „méně chutné“. Udržujte svou mysl otevřenou prožívání nových příchutí. Užijte si tento proces při experimentování s čerstvými ingrediencemi a vytvářejte pokrmy, které se podle chuti nespoléhají na tuk a sůl.

2. Snižte tuky, cukry a sůl, zvyšte byliny a koření

Většina z nás konzumuje příliš mnoho nasycených tuků. Tuk však přidává chuť, takže samotné snížení tuku není odpověď. Studie však zjistily, že pokud snížíte tuk a načerpáte chuť přidáním bylin a koření, můžete získat skvělou chuť, po které toužíte.

Například místo 80 procent libového masa, zvolte 95 procent libového masa. Poté mějte těžší ruku s bazalkou, oreganem, česnekem a dalšími oblíbenými příchutěmi, abyste dosáhli opravdu uspokojivého výsledku.

Vědci vyzkoušeli tento přístup také s dezertem. V jednom pokusu snížili obsah cukru v jablečném křupavém závinu o více než třetinu, ale přidali mnohem více skořice, aby cukr kompenzovali. Fungovalo to!

3. Zaměňujte potraviny

Naučte se některé základní ingredience vyměnit a okamžitě získáte svůj zdravý podíl na vaření. Zde je několik příkladů:

  • Tučný krém = napůl a půl bez tuku
  • 1 vejce = 2 vaječné bílky
  • Česneková sůl = česnekový prášek
  • Sirup = ovocné pyré
  • Mleté hovězí maso = extra libové hovězí maso nebo mleté ​​kuře nebo mletá krůta
  • Bílá rýže = divoká rýže, quinoa nebo bulgur
Inspiroval vás článek? Řekněte o něm přátelům: