10. května 2019
Kategorie: Gastronomie, Zdraví

Zelenina – jídlo pro vaše zdraví

Zelenina patří  mezi nejzdravější potraviny v našem jídelníčku. Při její pravidelné konzumaci, se vám jistě vyhne každá choroba. Níže najdete seznam různých druhu zeleniny s užitečnými tipy a informacemi.

Brokolice

Jedna porce vařené brokolice zajišťuje polovinu denní dávky vitaminu C. Navíc dodává beta-karoten a je zdrojem kyseliny listové, železa a draslíku. Čím tmavší barvu má, ať už zelenou, nebo temně modrozelenou, tím více vitaminů obsahuje. Stejně jako květák působí proti rakovině, protože zabraňuje karcinogenům v ničení DNA, tedy látce, která předává buněčnou informaci. Při vaření se však obsah vitaminu C snižuje, proto ji jen stačí povařit v páře.

Celer

Kořen obsahuje mnoho vlákniny a velké množství vitaminu C. Nejlepší je jíst ho syrový, například v salátu s jablkem a ořechy. Řapíky mají velmi málo kalorií a jsou výborným zdrojem draslíku, který pomáhá udržovat normální krevní tlak. Podporují také ledviny a urychlují vylučování škodlivin. Celer obsahuje i látku s protizánětlivými účinky, která ulevuje od bolestivých projevů dny.

Cibule

Syrová cibule snižuje hladinu cholesterolu, protože obsahuje speciální molekuly, které odplavují cholesterol z tělních tkání. Pomáhá snižovat riziko infarktu a nemocí ze špatného oběhu. Známá je také její účinnost v boji proti nachlazení.

Červená řepa

Je známá jako prostředek k posílení imunitního systému a zásobárna přírodních látek bránicích vzniku rakoviny. Jedlé jsou i listy, které obsahují beta-karoten, vápník a železo. Dnes se jí obvykle je kořen, přičemž nejvýživnější je syrový nebo vařený. Díky vysokému obsahu draslíku napomáhá nervům.

Česnek

Přírodní léčitelé jej považují za všelék. Tato pověst má pravdivý základ, protože antivirové a antibakteriální účinky jsou vědecky prokázány. Sýrový česnek uvolní ucpaný nos, zmírňuje další příznaky nachlazení a výrazně pomáhá srdci. Snižuje totiž krevní tlak, potlačuje tvorbu cholesterolu v játrech a zvyšuje koncentraci prospěšných lipoproteidů. Z česneku se vyrábějí léky na snižování cholesterolu.

Květák

Je sytým zdrojem vitaminů a posiluje střevní sliznici. Jeho kombinace snižuje výskyt rakoviny střev a žaludku. Místo smaženého jej můžeme jíst vařený v páře nebo syrový v salátu.

Mrkev

Na mrkvi je nejzdravější vysoký obsah beta-karotenu, který nás chrání před rakovinou. Navíc ochraňuje dobrý zrak. Na rozdíl od většiny přírodních potravin je ovšem mrkev zdravější vařená než syrová. Vaření totiž naruší její pevné buněčné stěny, takže z ní pak získáme víc vitaminů.

Okurky

Jsou k nezaplacení pro prevenci nemocí srdce a ledvin stejně jako jejich léčení. Odvodňují, pomáhají ředit škodlivé látky a vylučovat je z těla ven.

Paprika

Nejúčinnější je syrová. V této podobě je významným zdrojem vitaminu C a samozřejmě vlákniny. Pokud příliš pálí, třeba ji povařit.

Pórek

V lidovém léčitelství se odjakživa používal k léčbě řady nemocí – od bolení v krku až po dnu ledvinové kameny. Obsahuje draslík, proto podporuje činnost ledvin.

Rajské jablko

Lykopen, barvivo, které zbarvuje rajče dočervena, působí jako velký obránce před rakovinou. Navíc rajčata obsahují nezbytný draslík a velké množství vitaminů C a E.

Špenát

Sice neobsahuje tolik železa, kolik se soudí, ale přesto je ho v něm dost. Kromě toho je zdrojem karotenu a vitaminu C. Je jedním z nejdůležitějších bojovníků proti rakovině. Navíc v sobě spoustu kyseliny listové, důležité hlavně pro těhotné ženy.

Zelí

Je jedna z nejzdravějších a nejlevnějších potravin vůbec. Obsahuje jen mizivý počet kalorií, zato pomáhá při nachlazení, žaludečních potížích i proti rakovině.

Inspiroval vás článek? Řekněte o něm přátelům: