Jak vyrobit voskovaný ubrousek?
Potravinové obaly včelího vosku jsou ekologicky šetrnou, opakovaně použitelnou alternativou k plastové fólii, která obejme misky se správnou přilnavostí. Jsou nasyceny směsí včelího vosku, jojobového oleje a borovicové pryskyřice. Včelí vosk činí obaly vzduchotěsné a pomáhá zamykat vlhkost, zatímco jojobový olej zvyšuje pružnost a borovicová pryskyřice zajišťuje přilnavost.
K čemu lze ubrousek použít?
- Pro balení občerstvení, ovoce, zeleniny, sýrů, chleba a dalších
- Místo víčka na misku
- Jako opakovaně použitelné svačinové sáčky
K výrobě ubrousku si připravte:
Zařízení:
- nůžky
- štětec (lze použít pouze pro tento účel)
- struhadlo na sýr
- plech na pečení
- papír na pečení
- pravítko
- trouba
- provizorní prádelní šňůra
Ingredience:
- pelety z organického včelího vosku
- prášková potravinářská borovicová kalafuna (také nazývaná borovicová pryskyřice. To dává zábalu jeho „přilnavý“ faktor.
- organický jojobový olej
- 100% bavlněná tkanina (Musí být velmi tenká, jako prostěradlo.)
Postup:
- Předehřejte troubu na 225 ° C.
- Rozstřihněte látku na požadované velikosti. Ideálně na čtverce o rozměrech 20 × 20, 30 × 30 a 35 × 35 centimetrů.
- Položte kus pečícího papíru na plech na pečení a potom položte látku na horní stranu. Směs včelího vosku / pryskyřice / jojobového oleje posypte rovnoměrně na vrchní část.
- Vložte do trouby a pečte, dokud se směs zcela neroztaví. To by mělo trvat 5-10 minut, ale může to trvat déle.
- Pomocí štětce rozložte směs včelího vosku rovnoměrně na látku. Směs přilne i ke štětci, proto počítejte s tím, že štětec použijete jen k tomuto účelu.
- Když je směs rovnoměrně roztavena, vyjměte pečicí plech z trouby a pomocí kleští ubrousek pověste na místo, kde nejlépe uschne.