Máte rádi sýr? Vyzkoušejte tradiční savojské fondue
Některá jídla jsou potěchou nejen pro chuťové pohárky, ale také pro oko. Fondue mezi ně bezesporu patří. Tahle sýrová specialita, o jejíž původ se přou Švýcaři se Savojci, což jsou obyvatelé alpského regionu na pomezí Francie a Itálie, se k nám dostala až teprve nedávno. Tavicí kotlík na fondue už je však dnes běžně dostupný a na internetu se dá pořídit za pár korun.
Sýr, víno a pečivo
Fondue patří mezi pokrmy, které si stolující sami připravují. V tavícím kotlíku se rozehřeje sýr. Kotlíky byly tradičně zavěšené nad svíčkou, ale dnes jsou běžné i elektrické, takže se nemusíte bát, že si doma podpálíte ubrus. Kromě kotlíku potřebujete kvalitní pečivo, které se v tekutém sýru namáčí, a dobré víno – bez toho by vaše fondue párty nebyla úplná.
Lehké perlivé víno, například sekt nebo Lambrusco, se přidává také do kotlíku, aby se sýr lépe rozpustil. A pokud jde o sýr, ten je samozřejmě ze všeho nejdůležitější. Využít můžete více druhů typických švýcarských sýrů, které navíc můžete různě kombinovat.
Mezi ty, které se na fondue používají nejčastěji, patří:
- Gruyère
- Vacherin fribourgeois
- Appenzeller
- Použít ale také můžete kvalitní Ementál, který je v Česku nejsnáze k dostání
Čokoládové fondue
Obrovská popularita fondue způsobila, že lidé po celém světě začali s tavícím kotlíkem experimentovat a rozteklý sýr nahrazovali různými dalšími surovinami. Tak vzniklo třeba masové či rybí fondue. Zdaleka největší úspěch ale sklízí čokoládové fondue, kdy namísto pečiva namáčíte malé kousky ovoce.
Pro čokoládové fondue můžete využít stejný tavicí kotlík, který je třeba naplnit speciální fondue čokoládou. Využít můžete i kvalitní hořké čokolády, ale je dobré naředit je trochou mléka, aby se vám během fondue čokoláda nezačala připalovat. Ovoce můžete využít jakékoli sezónní, nejvíce se hodí banány, hroznové víno, nebo třeba jablka a hrušky.