
Proč by měly mít fermentované potraviny pravidelné místo v našem jídelníčku?
Lidstvo konzumuje fermentovaní potraviny po celá tisíciletí a v současné době se opět začínají dostávat do našeho podvědomí. V minulosti se proces fermentace používal především pro konzervaci, v současné době má význam hlavně zdravotní a to díky podpoře trávení a zdravému fungování celé trávicí soustavy.
Mezi fermentovné potraviny patří jogurty, kefír, některé druhy sýrů, kombucha (jedná se o fermentovaný nápoj, který se vyrábí ze sladkého černého nebo zeleného čaje, v němž působí speciální symbiotické kolonie užitečných bakterií a kvasinek), miso, kysané zelí a nakládaná zelenina, kimchi nebo třeba kváskové druhy pečiva. Fermentované potraviny si můžeme zakoupit celoročně v obchodech. Na potravinových štítcích hledáme pojem živé nebo aktivní kultury, bakterie Lactobacillus nebo Bifidobacterium. Také by zde mělo být uvedeno, že potraviny byly fermentovány přirozeně.
Co je proces fermentace?
Jedná se o proces rozkladu potravin (ovoce, zelenina, maso, mléčné produkty) za pomoci kvasinek nebo prospěšných druhů bakterií. Fermentované potraviny obsahují probiotika podporující trávení potravy a zdravý střevní mikrobiom.
Zdravotní přínosy fermentovaných potravin
Fermentované potraviny s vysokým obsahem probiotik nabízejí celou řadu zdravotních výhod. Jak již bylo řečeno výše, podporují zdravé fungování trávicí soustavy, zajišťují rozmanitost zdravých mikroorganismů důležitých v trávicím traktu, při trávicích procesech. Pomáhají optimalizovat poměr mezi užitečnými a škodlivými bakteriemi. Fermentované potraviny nabízejí antioxidační a antidiabetické účinky a pomáhají v boji proti vysokému krevnímu tlaku. Také posilují náš imunitní systém. Pokud budeme mít zdravá střeva, organismus snáze odolá náporu škodlivých virů a bakterií.