Víte, jak na vyvážené množství cukru ve stravě?
Cukry naše tělo sice používá jako jeden z hlavních zdrojů energie, ale všeho moc škodí, tedy i cukrů. Pokud konzumujeme cukry nebo potraviny s jejich vyšším množstvím delší dobu, objeví se celá řada zdravotních obtíží. Jestliže je, naopak, hladina cukrů v těle příliš nízká, cítíme se unavení.
Dva druhy cukrů
Jednoduše řečeno – ve stravě existují dva druhy cukru – jednoduchý a složený.
Jednoduchý (rafinovaný) cukr naše tělo tráví a vstřebává rychleji. Tím se zvyšuje hladina glukózy v krvi. Hlavními zdroji tohoto druhu cukru jsou bílá mouka a potraviny, které ji obsahují a samozřejmě cukr a potraviny s jeho vyšším obsahem, především sladkosti.
Složené (komplexní) cukry tělo tráví delší dobu a díky tomu navozují pocit sytosti. A to také díky vyššímu množství vlákniny. Ta pomáhá při regulaci cukru v krvi. Komplexní cukry nalezneme v ovoci a zelenině, luštěninách nebo celozrnných produktech.
Jako zdravou alternativu cukru můžeme použít stévii, přírodní sirupy, med nebo xylitol.
Jak stabilizovat hladinu cukru v krvi?
Kromě vhodné stravy nám mohou pomoci i některé konkrétní složky potravy. Skořice cejlonská pomáhá zvyšovat aktivitu inzulínu a zlepšuje přenos glukózy. Do jídelníčku bychom měli zařadit brukvovitou zeleninu (především brokolici, zelí a bok choy). Pocit sytosti navodí nejen vláknina, ale také bílkoviny. Ty se nacházejí v mase, vejcích nebo luštěninách. Šikovnými pomocníky jsou i celozrnné produkty s vyšším obsahem vlákniny.
Tipy na závěr
Pokud si kupujeme potraviny průmyslově zpracované, měli bychom kontrolovat štítky, kde nalezneme jejich složení a množství jednotlivých surovin. Větší množství cukrů se nachází ve slazených nápojích nebo omáčkách. Pro správnou regulaci hladiny cukru v krvi je důležitý také kvalitní spánek. Ten zajistí rovnováhu některých hormonů důležitých pro regulaci hladiny cukru v těle.