02. října 2016
Kategorie: Gastronomie, Zdraví

Proč je vhodné vyměnit bílé pečivo za tmavé?

Všichni jistě víme, že například dalamánek je zdravější, než rohlík z bílé mouky. Ale někteří se mylně domníváme, že dalamánek má méně kalorií a tím pádem hubneme. Realita je ale taková, že pojídáním bílého pečiva dodáváme tělu přibližně stejné kalorie. Jen s tím rozdílem, že se nám do krve vyplaví více inzulínu a máme dříve hlad. Vysvětlíme si, kde děláme nejčastější chyby ve výběru pečiva.

Co bude tedy za změnu pro náš jídelníček?

Vyměníme “bílé” pečivo za “tmavé” pečivo. Cílem je se postupně naučit jíst pouze celozrnné pečivo, těstoviny a rýži. Časem zjistíte, že celozrnné potraviny jsou nejen zdravější, ale i chutnější.

Výhody konzumace celozrnných potravin jsou ale nejen v tom, že nám dodají pocit sytosti na delší dobu, napomáhají lepšímu trávení a správnému fungování střev, ale i jako prevence před rakovinou tlustého střeva.

Proč jsou pečivo a těstoviny bílé?

Díky moderním technologiím probíhá mouka, která je naprosto v pořádku, nepotřebným chemickým bělením. Tímto procesem je odstraněna většina proteinu, mastné kyseliny a skoro všechen vitamin E. Ale to je jen začátek. Odstraněním klíčků a otrub je mouka připravena o následující živiny (v %):

  • 50 kalcia
  • 70 fosforu
  • 80 železa
  • 98 magnesia
  • 75 manganu
  • 50 potasia
  • 65 mědi
  • 60 riboflavinu (vitamín B)

Výsledkem je potravina s delší skladovatelností a hladkou strukturou. Celozrnné potraviny se totiž rychleji kazí a měly by být skladovány v temnu a chladu. A to výrobcům jaksi nevyhovuje.

Pozor ale na některé pečivo vypadající jako tmavé! Některé pekárny použijí chemicky vybělenou mouku, do které přidají trochu spáleného cukru a hnědého potravinového barviva (v seznamu přísad je většinou uvedeno: přídavek karamelu). Výsledkem je tmavý chléb s delší životností.

Jaké tmavé pečivo je nejlepší?

To záleží jen a jen na vás, jaký druh si oblíbíte. Nejlepší je kupovat pokaždé něco jiného. Například redakci chutná chléb finský, který je vyroben z mouky celozrnné pšeničné včetně krupice, trhanky a vloček, žitné, ječné, sojové, slunečnic, kmínu, droždí a soli anebo chléb slunečnicový.

Vždy dávejte přednost pečivu, ve kterém jsou viditelná zrnka a vločky.

Dále můžeme nahradit běžné bílé těstoviny těstovinami celozrnnými (poznáte podle světle hnědé barvy) a klasickou bílou rýži za rýži tmavou.

Inspiroval vás článek? Řekněte o něm přátelům: