
Melta „tisíce chutí“
Co se vám vybaví, když se řekne Melta? Prázdniny u babičky, první „káva“ s mlékem nebo snídaně v porodnici? Na tyto stereotypy rychle zapomeňte! S pomocí zkušené baristky Anny Bednářové vám ukážeme, že Melta má k nudnému nápoji skutečně daleko.
Melta inspiruje k chuťovým experimentům
Meltu začala vyrábět společnost Kávoviny v Pardubicích po 2. světové válce a postupem času se stala nejznámějším českou alternativou kávy. Melta se skládá z praženého kořene čekanky, cukrové řepy a drcených obilek ječmene a žita. Oblíbená je pro svou příjemně nahořklou chuť i řadu nutričních benefitů. Díky obsahu inulinu a dalších látek má příznivý vliv na trávení i hladinu krevního cukru. Proto ji dnes pijí vedle nastávajících a kojících maminek také sportovci a lidé v dietním režimu.
Tradičně se Melta pije černá, případně s trochou mléka a cukru. Baristku Annu Bednářovou, úspěšnou účastnici a porotkyni soutěží v přípravě kávy, však charakteristická chuť Melty inspirovala k vytvoření řady receptů s mnohdy překvapivými chuťovými kombinacemi. „Meltu znám celý život, hodně jsem ji pila zejména v těhotenství. Z cereálních nápojů na trhu je jednoznačně chuťově, i nutričně nejlepší,“ říká baristka a pokračuje: „Překvapilo mne, že ještě nikoho nenapadlo s chutí a přípravou Melty systematicky experimentovat. Přitom možností je opravdu mnoho, postupně objevuji nové a nové recepty.“
Přípravu Melty usnadní netradiční způsoby
Nejde přitom jen o zajímavé chuťové kombinace, o kterých bude řeč později, všechno začíná u správného postupu přípravy tradiční Melty. Klasickým způsobem je Meltu krátce povařit a potom přecedit pomocí hustého cedníku, použít můžete také bavlněné plátýnko. Jde tak trochu o rituál, který si žádá svůj čas, ale právě vaření je podle Anny Bednářové nejlepší způsob k dosažení vyvážené chuti. Přípravu si ovšem můžeme usnadnit použitím moka konvičky. Díky vyššímu tlaku i optimální teplotě je výsledkem vynikající horká melta, kterou již nemusíme cedit.
„Čím delší dobu Meltu připravujete, tím lépe vynikne sladkost a obilné tóny chuti,“ vysvětluje baristka. Pokud vás tlačí čas, můžete samozřejmě sáhnout po Meltě porcované v nálevových sáčcích, které jen zalijete a necháte pár minut louhovat. Chuť bude ale o něco méně intenzivní. Nejpohodlnějším způsobem je použít Meltu instantní. Ta má navíc výhodu v tom, že si ji mohou vychutnat i diabetici. V jejím složení je totiž cukrová řepa nahrazena kořenem topinamburu.
Objevte tisíc chutí Melty
Inspirativní je obilná chuť Melty, která je jiná než kávová, nápoj je lehký, přirozeně hořkosladký a dobře se kombinuje s dalšími ingrediencemi. Anna Bednářová strávila řadu dní vymýšlením a testováním receptur. Ty nejpovedenější si můžete vyzkoušet doma i vy. „Zjistila jsem, že nejvíce si Melta rozumí s dalšími obilninami. Nejjednodušším způsobem, jak nápoj ozvláštnit, je nahradit klasické mléko ovesným. Úžasná je „irská Melta“ s jemnou irskou whiskey, zkusit můžete ale i českou žitnou. Tou své hosty určitě zaujmete,“ usmívá se baristka. Zajímavý chuťový potenciál má i kombinace s kořením, zvolit můžete výrazné perníkové nebo orientální chai koření. Meltu můžete připravit také jako osvěžující ledové frappé, třeba s datlovým sirupem a rostlinným mlékem.
Smícháním Melty s mlékem, tvarohem a trochou medu získáte zase netradiční zdravý proteinový nápoj. Inspirovat se můžete na webu Melta.cz, kde jsou uvedené další zajímavé recepty včetně videa s postupem, nebo se sami pustit do experimentování a sdílet své výtvory na facebookovém profilu Melta. „Až mi situace dovolí opět vyrazit s pojízdnou kavárnou TU KAFE, plánuji zařadit výborné bezkofeinové nápoje z Melty jako zajímavou alternativu ke kávě,“ uzavírá baristka.
O Anně Bednářové:
- 2. místo na Mistrovství světa v Rimini v přípravě kávy v džezvě
- 4 medaile z MČR v přípravě kávy s alkoholem
- Senzorická porotkyně na MČR
- Majitelka pojízdné kavárny TU KAFE
- Specializace na tvorbu zdravých a originálních receptur